Elysium (2013)

70%
Neill Blomkamp se vrací epičtější, ale také méně promyšlenější než jeho geniální "District 9".

Elysium

Elysium

USA, 2013, 109 minut

 

Režie: Neill Blomkamp

Scénář: Neill Blomkamp

Hrají:

Matt Damon (Max)

Jodie Foster (Delacourt)

Sharlto Copley (Kruger)

Alice Braga (Frey)

 

Neill Blomkamp uhranul svět svým filmem District 9, a tak každý očekával, jaký bude asi jeho další film. No, to čekání bylo trochu rozporuplné, protože se změnily podmínky. Neill měl za sebou již pořádný hollywoodský kapitál, což znamenalo i to, že si mohl dovolit celkem nákladné herce, jako jsou Matt Damon nebo Jodie Foster. Pravda, nezapomněl ani na Sharlta Copleyho, což je rozhodně dobře, protože on dělá dost velký rozdíl mezi americkým, hluchým mainstreamem a smysluplným kritickým snímkem.

Agent Bourne šel dohola.

Kdybych uznával rozdělování světa na pravicový a levicový, rozhodně bych mluvil o tom, že Neill je levicových autorem, protože přece jen dává dost jasně důraz na problémy spodních vrstev, a to jak ve snímku District 9, tak i v případě snímku „Elysium“. Ta spodní vrstva v District 9 byli mimozemšťané, v případě sci-fi „Elysium“ je to planeta Země, kde žijí lidé na jednom obrovském slumu. Tak to je zařízeno, protože je jednodušší pro ty ostatní žít v iluzi než ve špíně reality.

Pořádně na sobě zapracoval.

Elysium je vesmírná stanice, kde žijí lidé v blahobytu, v luxusu v krásném světě, kde vás netrápí žádné nemoci, a děláte si, co chcete. Je to vlastě Ráj nad Zemí. Země je plná chudých lidí, kteří živoří v celkem špatných podmínkách, snaží se pracovat a jsou rádi za jakékoli místo a sní si o tom, že se jednou do Elysia dostanou. Stejně je na tom i Max (Damon). Chce do Elysia, je to jeho sen. Není ale z těch, kteří jen sní. Nakonec to jsou však okolnosti, které chtějí tomu, že pro něj není touhou se dostat na stanici, ale je to jeho životní potřeba. Pokud se mu to nepodaří, už ho nic nečeká.

Ta role jí sedla.

Jodie Foster ztvárnila skvělou zápornou roli, sedí jí dokonale a nevadí, že už je na ní celkem vidět její věk. Je v ní pořád něco silného. Ale proti Sharltovi je její postava ještě celkem v pohodě. Tohle je jedna z nejhnusnějších postav, jakou jsem v poslední době viděl. A stojí za to. Sharlto ji zahrál naprosto dokonale a jsem si jistý, že se vám tenhle chlap bude doslova hnusit. Přeji mu další pořádné příležitosti, protože on si je zaslouží. Hrát totiž rozhodně umí a je dobře, že ho Neill objevil pro zbytek světa, ne jen pro Jihoafrickou republiku.

Sharlto Copley v další skvělé roli.

„Elysium“ není dokonalý film, ale jako sci-fi rozhodně funguje. Vizuálně je perfektní a Neill opět ukazuje svou lásku k robotům a exoskeletům, které jsou ovládány člověkem. Bohužel příběhově snímek už tak oslnivý není a závěr jednoznačně dokazuje, jak moc klesnul Neillův smysl pro dobrou pointu. To opravdu věří v takový bezhlavý happy end? Trochu smutné, ale jinak je film dobře promyšlený a baví. Přesto je až moc jednostranně zaměřený a se vším, co nám Neill chce říct, se prostě nedá souhlasit. Jako kdyby měl na jednom oku růžový monokl.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (survival, vrazi)


Přidat komentář