Ohlédnutí za seriálem o 101 nejlepších hororech

Seriál o 101 nejlepších hororech skončil, ale myslím, že si zaslouží ohlédnutí, protože se na našich stránkách objevoval téměř dva celé roky.

 

Seriál 101 nejlepších hororů je za námi. Byla to poměrně dlouhá cesta, nemyslíte? Recenze na film „Kabinet doktora Caligariho“, což byl vůbec první příspěvek do seriálu o 101 nejlepších hororech, vyšla 8. ledna 2011. Každou sobotu vycházel další jeden díl, a tak jsme se od 20. let minulého století dostali až do nového tisíciletí. Těch filmů bylo opravdu hodně a myslím, že i hodně těch, které by spousta z vás do podobného žebříčku vůbec nezařadila.

Stojí za to se zeptat, proč se stalo součástí seriálu o 101 nejlepších hororech něco jako Onibaba, „Vrah mezi námi“, Mazací hlava nebo „C'est arrive pres de chez vous“. Neříkám, jedná se o kvalitní filmy, v některých případech dokonce i jedny z nejlepších v celé kinematografii, ale jsou to skutečně horory? Jestli jsem se já něco díky seriálu naučil, tak potom to, že žánr hororu je neskutečně široký a některými je považován ještě za širší, než jakým se na první pohled zdá.

Osobně jsem horory vždycky chápal jako film, které mají vzbuzovat strach. Zjistil jsem, že je takových dost málo. Žánr je natolik široký, že tu máme sice filmy, které chtějí vyděsit, ale také takové, které mají za úkol zhnusit, pobavit, donutit vás přemýšlet anebo naprosto šokovat. Je toho mnohem víc. Záleží jen na vás, co si vlastně od hororu slibujete, a podle toho byste si měli vybírat filmy, na které se budete dívat. Doufám, že náš seriál, který je průřezem všech různých subžánrů, stylů a období, vás alespoň trochu inspiroval.

Když už jsem zmiňoval to, co v seriálu přebývá (a každý si ještě něco přidá, on třeba takový Blacula není kvalitativně zázrak, ale zase mapuje trochu jinou éru světového filmu), je zde i spousta věcí, které zde chybí. Hned mě napadne „Vetřelec“. Filmů od Hitchcocka zde také není mnoho. A co něco víc od Johna Carpentera? Nebo nějaké další kousky s Belou Lugosim, Borisem Karloffem, či mým oblíbencem Vincentem Pricem? Těch filmů by se dalo najít strašně mnoho a sám o nich dobře vím.

Na závěr se tedy hodí trocha vysvětlení a díků. Seriál o 101 nejlepších hororech začal vznikat na základě knihy „101 hororů, které musíte vidět, než umřete“ od Stevena Jaye Schneidera a dalších autorů. Vlastně díky téhle knize jsem se rozhodl, že znovuzrodím server Necronomicon. A z jednoho článku týdně se rychle stal magazín, kde vychází minimálně jeden článek denně a není neobvyklé, že za týden je jich víc než sedm. Autorům této knihy tedy patří můj dík, protože oni mě inspirovali k tomu, abych Necronomicon nenechal umřít, i když už byl dlouho na smrtelné posteli.

Za necelá dva roky má za sebou server velmi úspěšnou existenci. Lidé si nás vyhledávají, kontaktují nás i autoři hororové tvorby, protože se chtějí trochu zviditelnit. Jsem rád, že jsme se dostali už tak daleko. Proto autorům knihy odpustím, že se snažili hlavně obsáhnout šíři žánru. Některé filmy navíc vynechali proto, že je dali do jiné ze svých knih. Přesto, že je „Vetřelec“ sci-fi film, zároveň je to jeden z nejlepších hororů, který má až gotickou atmosféru. Autoři ho zařadili do jiné své knihy, ale my víme, že k hororu prostě neodmyslitelně patří.

Jeden seriál skončil, ale já můžu s radostí říct, že to rozhodně není úplný konec. Nový seriál na vás čeká i v roce 2013. Nebude tak dlouhý, bude jenom jednoletý, ale rozhodně vás hodlá seznámit s dalšími zajímavými kousky, které se v hororu kdy objevily. Nechte se ještě nějakou dobu napínat a zatím si užívejte to velké množství článků, které u nás stále denně vycházejí.

Soutěže, akce, zajímavosti (slasher, zombie, upíři, vlkodlaci, duchové, gore, příšery, béčka, mučení, hnus, survival, zvířata, vědci, vrazi, giallo, mimozemšťani, děti, satan, found footage, komedie)


Přidat komentář





Související články