Pohřben zaživa (1990)

55%
Ještě před tím, než Frank Darabont stvořil jedny z nejoblíbenějších filmů, natočil snímek, který pojednává o jednom velkém lidském strachu. Překvapivě to není ani tak být pohřbený zaživa, jako spíš strach z toho, že vás protějšek podvádí.

 

Pohřben zaživa

Buried Alive

USA, 1990, 93 minut

 

Režie: Frank Darabont

Scénář: David A. Davies a Mark Patrick Carducci

Hrají:

Tim Matheson (Clint Goodman)

Jennifer Jason Leigh (Joanna Goodman)

William Atherton (Cortland van Owen)

Hoyt Axton (Šerif Sam Eberly)

 

Frank Darabont je díky svým filmům „Vykoupení z věznice Shawshank“ a „Zelená míle“ považován za jednoho z nejlepších režisérů současnosti. Jedná se o snímky, které jsou velebeny, „Vykoupení z věznice Shawshank“ je na databázích jako IMDb a ČSFD na prvním místě nejúspěšnějších filmů podle hodnocení uživatelů. Kritici by asi nesouhlasili, ti výš hodnotí třeba „30 minut po půlnoci“, ale lidé si svého favorita vybrali. Ani jeden z výše jmenovaných filmů však není prvotinou tohoto režiséra. Jeho prvním celovečerním filmem je horor „Pohřben zaživa“.

Tak krásná a tak prohnaná.

Název vám odvypráví skoro celý příběh, ale rozhodně nečekejte klaustrofobické drama jako ve filmu „Pohřbený“. Osobně jsem doufal, že se bude o podobný snímek jednat, ale v tomhle mě Frank trochu zklamal. Na problematiku se podíval z trochu jiného úhlu pohledu a zvolil méně traumatickou podívanou. „Pohřben zaživa“ je film, který byl natáčen pro televizi a podle toho také musí vypadat. Přece nechcete, aby se lidé u televizních obrazovek skutečně vyděsili. To by nešlo.

Černá jí sluší.

„Pohřben zaživa“ hraje na trochu jinou notu, vypráví nám jiný příběh. Clint je člověk, který je šťastný na venkově, miluje, když se může dotýkat dřeva, být s ním v kontaktu. Po deseti letech v New Yorku je rád, že se může vrátit. Jeho manželka už však tak šťastná není. Nesnáší venkov a navíc, jako bonus, si našla milence, který ji navede k tomu, aby se manžílka zbavila, čímž získá peníze z prodeje jeho firmy a společně se svým amantem si budou moct žít šťastně až do smrti. Jenže to by museli zvolit nějaký osvědčený způsob zabití a ne rybí jed, kterého se musí zkonzumovat větší množství.

Šerif má snad jen špetku podezření.

Clint podle všeho jedu dostal málo, protože ještě tu noc, kdy je pohřben, se ve své rakvi probouzí. Měl štěstí v neštěstí. Rakev, do které ho nasoukali, byla levná, navíc promočená, což mu pomohlo se dostat ven. Ano, je tomu tak. Název „Pohřben zaživa“ odkazuje spíše na stav, který byl krátkodobý, než na něco, co by trvalo celý film. Clint se dostává z rakve poměrně rychle.

S milencem si mohou konečně užívat.

„Pohřben zaživa“ tak vyznívá jako béčkový horor z klasické tvorby osmdesátých let. Manželka něco provede manželovi, ten se pak chce pomstít, protože ona je zrádná mrcha. On je v právu, protože ona se ho pokusila zabít. Zápletka je velmi jednoduchá, ale stačí to. Snímek dokáže, alespoň částečně, vyvolat napětí a vy budete dumat nad tím, jak to skončí, jak se hrdina pomstí tak, aby byl pořád z obliga, anebo jestli už zajde tak daleko, že jeho pomsta bude skutečně pomstou v biblickém smyslu.

 

Hodnocení: 55%

Hororové filmy (béčka, mučení, vrazi)


Přidat komentář