Přichází Satan - Procitnutí (1991)

25%
Ozvláštnit čtvrtý díl série "Omen" šlo jen jedním způsobem - místo Damiena se v hlavní roli satanského spratka ocitá na první pohled roztomilá holka.

 

Přichází Satan - Procitnutí

Omen IV: The Awakening

USA, 1991, 97 minut

 

Režie: Jorge Montesi a Dominique Othenin-Girard

Scénář: Harvey Bernhard a Brian Taggert podle postav Davida Seltzera

Hrají:

Faye Grant (Karen York)

Michael Woods (Gene York)

Michael Lerner (Earl)

Madison Mason (Dr. Hastings)

 

Když jsem dopisoval recenzi na film „Omen 3: Poslední střetnutí“, říkal jsem si, že závěr tam všechno pokazil. Ale co mám říkat u filmu, který je celý komplet špatný? Tady už vůbec nejde o to, jestli to závěr zachrání nebo ne, protože tady není co zachraňovat. Jestli jsem o filmech Damien a „Omen 3: Poslední střetnutí“ řekl, že jsou to kopie, tak to samé mohu prohlásit o filmu „Přichází Satan - Procitnutí", jen se někde stala chyba, protože tahle kopie se musela dělat na nějaké vadné kopírce.

Takhle nevypadají šťastní rodiče.

Rozlučte se s Damienem a zapomeňte na něj. Přece jen, ve třetím díle nám trochu vyrostl. Série „Omen“ ale stála na tom, že tím, v němž se skrývá Satan, je dítě. Takže se čtvrtý díl zaměřuje opět na dítě. Ale ne chlapce. Tentokrát se nám rodí dívka, která v sobě podle všeho skrývá něco, co by tak malá holka v sobě mít neměla. Ano, je to ďábel sám. Mimochodem, nijak překvapivě, i tohle děťátko je adoptované. Copak se Satan nemůže narodit spokojenému, šťastnému a dobrému páru? Čeho se tak bojíme?

Hotový andílek, co?

Damien ale nemá své poslední slovo, protože ve filmu je o něm opět zmínka, no jen si poslechněte, jak ta historie dokonale zapadá do sebe. Ale věnujme se Delii, která je tou novou satanskou spásou. Malé dítě, které v sobě nosí zárodek samotného Lucifera. Asia Vieira tu malou hraje docela dobře, což je také jediný herec, který ještě zaujme. Faye Grant, která má vlastně hlavní roli, je uvěřitelná asi jako po zuby ozbrojený americký voják propagující pacifismus. Všichni ostatní herci hrají jen tak, aby se neřeklo a aby se film nějak naplnil. Jenže herecké projevy, to vůbec není všechno.

Pak že jsou kolotoče bezpečné.

Co mě opravdu iritovalo, to je hudební stránka. Většinou se tak neděje, ale u tohohle jsem měl pocit, jako kdyby lidé, co na hudbě dělali, měli v úmyslu vzít to dobré, co bylo ve filmu „Přichází Satan!“, pak to doplnili nějakými šílenými tóny, které ke zbytku nepasují, a nakonec do toho dali těžkou, sakrální hudbu, která vám rozechvěje páteř jako strunu. Tohle je prostě špatně a hudba odvádí pozornost. Jenže ani hudba není to nejhorší.

No, tak mimčo bych jí určitě nesvěřil.

To, co je naprosto špatně, to je scénář. Vykrádá všechno, co bylo doposud natočeno v sérii „Omen“, snaží se šokovat scénami, které už jsme viděli, a navíc nám dopřává závěr, který byl tak nečekaný jako porod v devátém měsíci. Jestli si myslíte, že vám tenhle film přinese něco nového, tak se s takovou nadějí rovnou rozlučte. Tohle je resuscitace člověka, který už je několik let po smrti.

 

Hodnocení: 25%

Hororové filmy


Přidat komentář