RoboCop (1987)

70%
"RoboCop" je v současné době už klasika a já jsem rád, že jsme se na něj na Necronomiconu také dostali.

 

RoboCop

RoboCop

USA, 1987, 102 minut

 

Režie: Paul Verhoeven

Scénář: Edward Neumeier a Michael Miner

Hrají:

Peter Weller (Alex J. Murphy / RoboCop)

Nancy Allen (Anne Lewis)

Ronny Cox (Dick Jones)

Miguel Ferrer (Bob Morton)

 

„RoboCop“ je dnes již legendární film, který je ukázkou toho, že sci-fi je skutečně žánr, který může nabídnout velmi zajímavé zápletky. Anebo alespoň takové postavy, které se stanou naprosto legendárními. V tomhle případě platí spíš to druhé, protože ona zápletka zase tak objevná není, ale postava RoboCopa se stala naprosto ikonickou a dnes se jedná o jednu z velmi důležitých postav, ke kterým se tvůrci stále vracejí, ať už filmařsky (chystaný nový film), televizně anebo například komiksově. Na téhle verzi (stejně jako na filmových pokračováních) dělal Frank Miller.

Robocop, co dodat?

Premisa „RoboCopa“ je vlastně poměrně jednoduchá. Nacházíme se v Detroitu, městě, které je svou zločinností naprosto proslulé. Není pak divu, že zde vznikají podobné příběhy. Automaticky mě napadá „Vrána“. Není to jediná podobnost, kterou tyhle dva příběhy mají. Vlastně i „RoboCop“ je cestou pomsty, i když je to cesta, která není tak přímá. V případě Erika („Vrána“) skutečně jde o pomstu v první řadě. Alex J. Murphy však zůstává policistou, který se musí vypořádat i s vrahy, kteří odpravili jeho.

Robocop, odmaskovaný.

Kdyby někdo neznal „RoboCopa“ a jeho příběh, tak v krátkosti by se dal popsat takto: Alex J. Murphy je policistou ve městě, které je prolezlé kriminalitou tolik, že i policajti chtějí stávkovat. Město se snaží problém řešit tím, že vytvoří robotické policisty. Bohužel jejich prezentace nedopadne právě nejlépe. Nabízí se ale jiná varianta. Místo umělé inteligence vytvořit robotické tělo, které by bylo ovládáno lidským mozkem. Alex J. Murphy vědcům leze přímo do rány, protože je zabit partou kriminálníků, která si ho pořádně podá. Murphy se mění v RoboCopa a začíná svůj boj za bezpečné město.

Nějaké spojení tam pořád existuje.

„RoboCop“ ale není pouze filmem o tom, jak by mohla vypadat policie v budoucnosti, je i filmem o tom, jak je věda stále nedokonalá a jak nikdy nejde všechno tak, jak si vědátoři představují. Nemluvě o tom, že touha po moci je tak silná, že ovládá všechny, kdo k moci jen trochu přičichli. RoboCop je výjimkou, ale i on je nepovedený. Začíná si totiž vzpomínat, i když se to po něm nechtělo. Nic to však nemění na tom, že v boji se zločinem je skutečně efektivní.

Robocop verze 1.0.

Paul Verhoeven natočil film, který nese jeho rukopis. Tenhle režisér se ve sci-fi dobře vyznal a vždycky měl smysl pro přesah. Jeho „Total Recall“ se zaměřoval na úpadek společnosti, stejně tak i „RoboCop“. Navíc si docela užíval momenty, kde se lidské tělo dokázalo rozprsknout, něco mu bylo ustřeleno, apod. V jeho podání to vypadá skutečně dobře a dost nepříjemně, a to i po letech. I když má „RoboCop“ trochu jednodušší příběh, je přesto podán tak, že zaujme. Pro sci-fi fanoušky je to legendární dílo, něco, co dokáže i dnes rozproudit tu správnou krev. Nebo alespoň elektřinu v našich obvodech.

Hororové filmy (vědci, vrazi)


Přidat komentář