Prokletý ostrov (2010)

85%
Jestli si pořád myslíte, že Leonardo DiCaprio je herec, který je dobrý tak akorát pro "Titanic", tak Martin Scorsese vás v tomhle filmu přesvědčí, že Lea režíruje ke skutečně oblačným výšinám.

 

Prokletý ostrov

Shutter Island

USA, 2010, 138 minut

 

Režie: Martin Scorsese

Scénář: Laeta Kalogridis podle románu Dennise Lehaneho

Hrají:

Leonardo DiCaprio (Teddy Daniels)

Mark Ruffalo (Chuck Aule)

Ben Kingsley (Dr. Cawley)

Michelle Williams (Dolores)

 

Martin Scorsese je jedním z málo oscarově doceněných režisérů, a to i přesto, že jeho filmy jsou ceněné poměrně hodně. Stačí jmenovat jen „Mafiány“, „Taxikáře“, „Zuřícího býka“ anebo z novějších „Gangy New Yorku“, „Letce“ či „Skrytou identitu“, která mu konečně vysloužila prvního a zatím jediného Oscara za režii. Alespoň se ho dočkal, na rozdíl od takového Stanley Kubricka, kterého uvádím jen proto, že také patří k legendám plátna, na které si akademie se soškou nikdy nevzpomněla. Samozřejmě pokud nepočítám skutečnost, že dostal Oscara za efekty ve filmu „2001: Vesmírná odysea“.

Mark Ruffalo a Leonardo DiCaprio jsou dvojka, která si skvěle sedla.

Zpět k Martinu Scorsesemu, kterého ale s Kubrickem spojuje ještě jedna skutečnost – ani jeden se primárně nevěnoval hororovým látkám, ale vybírali si prostě témata, která je zajímala. Martin Scorsese se s „Prokletým ostrovem“ nepustil do čistého hororového filmu, ale spíše do psychologického mysteriózního thrilleru, který bohužel přináší až příliš mnoho porovnání s filmem, který šel do kin v minimálním časovém rozestupu – s „Počátkem“. Stejný hlavní hrdina, stejný bordel v hlavě, a to především proto, že si je s divákem velmi zle zahráváno a není jisté, jestli to, co vidí, je skutečně pravda. A rovnou vám řeknu, že ani po zhlédnutí „Prokletého ostrova“ nebudete stát na pevné půdě.

Bývala modelkou.

Leonardo DiCaprio – hlavní pojítko s „Počátkem“ – podává výtečný výkon. Dávno pryč jsou odlesky jeho slávy a rošťácké tvářičky z Titanicu. Tohle už je Pan Herec, který dokáže zahrát v podstatě cokoli, jak už nám u Scorseseho několikrát předvedl. Ale nejen u něj. I Leo je Oscarově poměrně nedoceněným hercem, ale já myslím, že jeho chvíle ještě přijde. Že by v Eastwoodově „J. Edgarovi“? Nechme se překvapit. V „Prokletém ostrově“ ale Leo podává skutečně výtečný výkon.

Leo opět prokázal svoje mistrovství.

Pokud se týká příběhu, není úplně dokonalý, hlavně proto, že je malinko předvídatelný. Vnímavému divákovi bude předem jasné, co tam vlastně nesedí a kde se skrývá celá pravda – no vlastně spíš jen její část. Ale k tomuhle druhu filmů to prostě patří. Napětí z toho, co čeká na objevení, napětí z toho, kdo je vlastně záporným hrdinou a kdo je oním klaďasem, který nás povede ke světlým zítřkům. Martin Scorsese je výtečný režisér, a tak dokáže ukočírovat i tenhle nakonec přece jen předvídatelný příběh. Film má spád, je tajemný, některé scény skutečně berou dech, kdy jen vyčkáváme, co bude následovat. Šplhání po strmé skále jsem sice DiCapriovi moc nebaštil, ale na tom není zase nic ta hrozného, že člověk umí šplhat po v podstatě kolmé stěně.

Některé scény možná až příliš připomínaly Počátek.

„Prokletý ostrov“ rozhodně patří k tomu lepšímu, co v žánru v poslední době vzniklo. Děkovat můžeme režisérovi, který, podobně jako zmiňovaný Eastwood, nejspíš nestárne, ale také hereckému obsazení, kdy nedominuje pouze DiCaprio, ale také Mark Ruffalo, Ben Kingsley a velice mile potěší přítomnost Maxe von Sydowa. „Prokletý ostrov“ funguje výtečně, i finální scéna má v sobě takovou sílu, že by si to většina psychologických filmů jen mohla vysnít. Nemůžu jinak, než hodnotit vysoko, protože film po celou dobu nenudí, a to jeho stopáž není právě krátká.

 

Hodnocení: 85%

Hororové filmy (vědci, vrazi)

Recenzovaný titul můžete objednat online na Blu-ray nebo DVD.
Blu-ray
DVD


Přidat komentář