Dům na konci ulice (2012)

30%
Jennifer Lawrence dokazuje postavení mladé hvězdy, ale film je jinak klišovitý a průhledný.

Dům na konci ulice

House at the End of the Street

USA, Kanada, 2012, 101 minut

 

Režie: Mark Tonderai

Scénář: David Loucka a Jonathan Mostow

Hrají:

Jennifer Lawrence (Elissa)

Max Thieriot (Ryan)

Elisabeth Shue (Sarah)

Gil Bellows (Weaver)

 

Základní východisko příběhu je v tom, že se nová rodina (jen matka s dcerou) přestěhují do místa, kde došlo vraždě. Nikoli přímo do domu, kde k vraždě došlo, ale do sousedního domu. Je jasné, že tady něco nebude v pořádku, protože na takových místech se vždycky stává něco zlého. Sinister vyprávěl dost dobře o tom, že některá místa jsou prokletá. V jiných případech není třeba hledat příčinu v událostech nadpřirozených, protože na vině je člověk a pokřivenosti jeho duše.

Ne, tričko si opravdu nesundá.

Druhá věc je skutečnost, že i tento snímek se nám snaží ukázat, jak komplikované vztahy mezi lidmi mohou být. Vzhledem k tomu, že recenzi píši ve stejnou dobu, kdy píši recenzi na snímek „Kletba s temnot“, je tu trochu vidět, jak se tvůrci hororů snaží o přesah. Stejně tak je vidět, jak se jim to moc nedaří, a jak by ještě potřebovali trochu zapracovat na tom, co vlastně chtějí vyprávět a komu.

Že by prima kluk?

První problém se snímkem „Dům na konci ulice“ je v obsazení rolí. Hned na první pohled je jasné, kdo tu bude tím šmejdem a celkem i proč to bude dělat. Tady seděla ta hlavní tíha příběhu na scénáristech a na tom, jestli dokážou napsat děj dostatečně zajímavý a zvraty dostatečně uvěřitelné. Jenže tohle se bohužel nepovedlo. Vzhledem k tomu, že víte, kdo vraždil, budete jen čekat na to, jak to vlastně celé pasuje do sebe. Pasuje to, ale není to nic moc. Je to jen potvrzení hororové klišovitosti a neschopnosti vybřednout ze zažitých schémat.

Klid, mami, ono to nakonec někdy bude v pohodě.

DOVOLÍM SI TROCHU SPOILEROVAT. Jsou zde naprosto nesmyslné chyby a zjednodušení, která jsou jen ukázkou toho, jak málo jsou scénáristé nápadití a jak málo se snaží o oživení žánru. Jde jim jen o nejjednodušší cestu a toho, jak ji docílit. Samozřejmě, že klíček od místnosti, kde mám vlastní sestru, nechám nad dveřmi, aby se k němu mohla celkem snadno dostat. Podle všeho je to nejdůležitější prvek v jeho životě, ale on bude klíček nechávat jen tak nad futry? Když se na něj sápou borci, tak jednomu zvládne zlomit nohu, ale proti jedné holce nemá šanci? Ale no tak? Dejte mi s takovými kravinami pokoj!

Vypadá to, že si budou rozumět.

Všemu pak nasadí korunu klasické finále, kdy vrah musí ještě jednou vstát, i když to vypadá, že je mrtvý. Jestli tohle uvidím ještě jednou, kdekoli, tak už se snad opravdu rozbrečím. Nějaký vztah s matkou, ten je zde naprosto zbytečný, protože stejně bude většina mužského publika doufat, že Jennifer Lawrence někdo strhne tričko. Proč pak řešit nějaké rodinné problémy? Až úplně finální scéna říká, že příběh mohl mít nějakou hloubku, ale to by se to všechno muselo natočit trochu jinak. Takhle zase jen obyčejný podprůměr.

 

Hodnocení: 30 %

Hororové filmy (béčka, mučení, survival, vrazi)


Přidat komentář