Hunger (2009)

50%
Psychologické horory se mi docela zamlouvají. Zavřete lidi na neznámé místo bez možnosti úniku a dívejte se, co se bude dít. Hunger není špička, ale špatné to není.

 

Hunger

USA, 2009, 101 minut

 

Režie: Steven Hentges

Scénář: L. D. Goffigan

Hrají:

Lori Heuring (Jordan)

Linden Ashby (Grant)

Joe Egender (Luke)

Lea Kohl (Anna)

 

            Tenhle film měl skvělý náběh, potenciál, který nezůstal naplno využit. Je to škoda, ale i tak se jedná o nejlepší americký horor, který byl v rámci Fangoria’s Frightfestu vybrán. Je to až zarážející, protože ani jeho úroveň není nijak závratná a je prostě průměrný, hlavně proto, že má spoustu chyb, které ho sráží k zemi. Škoda, škoda.

Na co se to asi nechce koukat?

            Už několikrát jsem říkal, že mám velmi rád klaustrofobní horory. Jeden člověk anebo malá skupinka lidí uzavřená na jednom místě, většinou z neznámého důvodu. Pro tohle mám prostě slabost. A film se nám v tomto duchu také rozjíždí. Tma, dýchání a do toho volání o pomoc. Kde jsme? Co se děje? Proč se to děje? Kdo jsou lidé, kteří jsou spolu zavření? A proč je někdo uzavřel? A kdo je ten, kdo je uzavřel? Tolik otázek, která mohou být, ale nemusí být zodpovězeny, tolik možností, jak příběh vést. Tvůrci „Hunger“ zvolili poměrně zajímavou cestu, která se mi docela zamlouvá, ale na téhle cestě použili zvláštní dopravní prostředky. Skoro se mi chce říct, že místo BMW, které měli v garáži zaparkované, si řekli, že raději pojedou Wartburgem. Je to škoda, protože kdyby zvolili BMW, výsledek by byl mnohem zajímavější, mnohem stísněnější a mnohem hrůznější.

Tma, všude jenom tma.

            Až příliš brzy je nám ukázána tvář, anebo alespoň část tváře toho, kdo za tím vším je. Proč? Kdyby zůstal skrytý, kdyby zůstal i pro diváka neznámý, mělo by to mnohem větší náboj. Film by byl napínavější, zajímavější a také o něco kratší, což by mu docela prospělo. Takhle je až zbytečně roztahaný a příliš se nám snaží omluvit/vysvětlit psychopatovo chování Nemuselo být. Divák nemusí znát celou pravdu. Šílenec je skvělým šílencem už jen proto, že jeho historie není známá. Jak výtečně fungovalo Mlčení jehňátek, když jsme neznali život Hannibala Lectera. A jakým propadákem byl „Hannibal – Zrození“, kde je nám všechno popořadě vysvětleno. Kdyby se „Hunger“ držel trochy toho tajemna, hned by to vypadalo lépe.

Asi ho neučili si po jídle otřít ústa.

            Dalším problémem je skutečnost, že já prostě nevěřím tomu, co se ve filmu děje. Lidé jsou uzavřeni více jak 30 dní v kobce, jsou zde ve skupince pěti lidí, která se postupně ztenčuje. Vznikají nějaké vazby, lidé začínají šílet. Sakra, ale tady si mohli tvůrci víc vyhrát. 30 dní, to je obrovsky dlouhý časový úsek, lidé tak dlouho uzavření prostě nevydrží. Neví, co bude, neví, kde jsou, ani proč tam jsou, kdo je jejich únosce. Film se snaží poukázat na bizarní vědecký experiment. Ale být třicet dní odříznutý od zbytku společnosti, nevědět nic, ani jestli se dostaneme ven, i když zde stopky běží, tohle je jedinečné hřiště pro šílení, které se ale nekoná.

Denní světlo, díky bohu.

            Ano, člověk by měl na vodě bez jídla vydržet zhruba 60 dní, ale v takových podmínkách? Pochybuji, že by vydržel jen čtvrtinu času. Kdyby si tvůrci s filmem trochu víc vyhráli, kdyby se trochu víc snažili, mohlo to být vážně velmi dobré dílo, ale takhle zůstává prostě u průměru. Navíc rádoby šílené hovory jsou prostě směšné. Herci nejsou úplně špatně vybraní, jsou zde ti, kteří se nám budou trochu zamlouvat, a budeme jim přát svobodu, jsou zde i ti, které budeme od první chvíle nesnášet. Ale některé postavy se i vyvíjí, což je patrné hlavně na Anně. Její postava se mi líbí, jak byla napsána i jak byla ztvárněna. Jen kdyby u toho nemluvila.

            A konec? Já nevím. Obecně nemám rád happy endy, ale skoro jsem si říkal, že si přece jen někdo zasloužil přežít. Jestli si Vědec zasloužil svůj osud, to nevím. Osobně bych řešil věc asi trochu jinak a prostě bych tam Jordan spustil žebřík. Dostala by se nahoru. Konec. A my nevíme, jestli si pro ni Vědec ještě něco přichystal, nebo ne. Ale to je jen můj názor. Závěr úplně neodsuzuji. A nakonec neodsuzuji ani celý „Hunger“. Jak říkám, je to průměr, který měl hodně dobrý náběh. Škoda, že po ruce nebyl lepší scénárista.

 

Hodnocení: 50%

Vaše komentáře

ANONYM
Kde seženu tento film. děkuji
ANONYM 23.06.2012 14:16:33 Reagovat Přidat nový komentář
Martin Štefko
U nás v České republice film bohužel sehnat není možné, alespoň ne v českém znění nebo s titulky na originálním DVD. Pak jedině koupě před Amazon nebo jiné zahraniční servery, ale bez českého znění nebo titulků.
Martin Štefko 24.06.2012 22:14:01 Reagovat Přidat nový komentář
Hororové filmy (mučení, survival)


Číst komentáře