Lidská stonožka (2009)

55%
"Lidská stonožka" je jedním z nejodpornějších a nejkontroverznějších filmů poslední doby. Když už si člověk myslí, že snese všechno, tak přijde na řadu taková herda do břicha. A to ještě nevíme, co všechno nám nabídne pokračování.

 

Lidská stonožka

The Human Centipede (First Sequence)

Nizozemsko, Velká Británie, 2009, 92 minut

 

Režie: Tom Six

Scénář: Tom Six

Hrají:

Dieter Laser (Dr. Heiter)

Ashley C. Williams (Lindsay)

Ashlynn Yennie (Jenny)

Akihiro Kitamura (Katsuro)

 

Jde na jednom zvráceném nápadu postavit celý film? Ano, Holanďané se nám snaží dokázat, že nejen celý film, ale rovnou celou trilogii, která se má stát tím nejhnusnějším, co se v posledních letech dostalo ven. A možná to tak skutečně bude, protože od druhého dílu se britský producent distancoval. A s promítáním na Ostrovech to taky není zrovna nějaké žhavé. A proč vlastně? Co je tak odporný nápad, že lidi zůstávají zhnuseni ještě dlouho po to, co film viděli? Co je tak strašné, že jsme to ještě neviděli? Odpověď je jednoduchá. Dává nám ji samotný název filmu.

Není to pěkný pohled, vážně ne. Zvířátka moc neposlouchají.

Představte si, že chcete vytvořit lidskou stonožku. Ale jak to uděláte. Postavíte za sebe padesát lidí? Ale to přece není stonožka, to je jen sto lidí postavených za sebou. I kdyby svázaní, lidská stonožka to nebude. Nebude to jeden jediný organismus. Doktor Heiter přišel na to, jak celý problém vyřešit. Stačí lidi vzít, pěkně je poskládat za sebe na všechny čtyři a na řitní otvor prvního pěkně přidělat ústa druhého, na řitní otvor druhého přidělat ústa třetího, a tak dál, dokud nebude vytvořena stonožka. Trávicí systém se tak protáhne o několik desítek metrů a vznikne jednotný organismus. Dokonalé.

Doktor přesně ví, co chce. Má i nákresy.

A to je celé. Na tomhle nápadu stojí celá „Lidská stonožka“ a kolem snahy doktora Heitera vytvořit něco, co miluje. Lidské bytosti totiž nesnáší. A taková lidská stonožka vlastně není lidská bytost, ale něco nového, naprosto nový druh. Nápad to není špatný, je to originální a odporné. Ale je možné na tom postavit celou trilogii, která je naplánována? Nemyslím si, ale třeba nás tvůrci překvapí. Možná jsou Holanďani takoví magoři, že tohle zmáknou. „Lidská stonožka“ si stojí docela dobře. Hlavně proto, že tu od počátku máme vyšinutého magora, kterému šílenství kouká z očí. Na Dieteru Laserovi stojí celý první film a on je skutečně unikátním magorem. Vůbec žádný příčetný úsměv a jeho nadávání v němčině zní jako Hitlerův hysterický projev.

Nákresy jsou samy o sobě dost děsivé...

Atmosféra a psychopat. To je to nejdůležitější, co tu máme. Bez Dietera Lasera by to nikdy nemohlo být ono. Ve chvíli, kdy provede svůj šílený experiment. A my víme, že je to nevyhnutelné, víme, že k tomu musí dojít, jsme znechuceni a zhnuseni, jsme zděšeni a překvapeni, že tohle skutečně někdo mohl natočit. A čekáme na jednu zásadní věc. Jak to proboha skončí?! Nejsme ušetřeni, není nám nabídnuto východisko, musíme sledovat až do konce, protože jedině až tehdy to opravdu skončí. Ale stejně ještě budeme dlouho přemýšlet o tom, co všechno jsme viděli. O tom, kdy první článek musel vykonat potřebu, o tom, jak to vypadalo, když už se téměř roztrhli od sebe. Jak má přežít prostřední článek, když ten první i poslední je mrtvý?

...ale skutečnost je ještě horší.

Ne, na tenhle film hned tak nezapomenete. Bizarní myšlenka zrodila dílo, které je natolik hnusné, že skutečně není pro každého. Já se považuji za otrlého fandu, v podstatě bez problémů jsem zkousnul Srbský film a že ten měl taky plno „silných“ momentů. Ale tohle bylo i na mě dost. Rozhodně jsem nešel spát s pocitem, že jsem si tenhle film užil. Šel jsem spát s tím, že si ještě chvíli počkám, než se podívám na dvojku. Hodně silné, hodně nechutné, a proto nezapomenutelné.

 

Hodnocení: 55%

Vaše komentáře

ANONYM
Ahoj zkoukla jsem to ale... no estli chces muzes si precit moji recenzi:) KUSY MASA: The Human Centipede - Lidská stonožka Kus masa
ANONYM 31.03.2012 13:30:05 Reagovat Přidat nový komentář
Martin Štefko
Recenzi jsem četl, páni, docela koukám, že by lidé chtěli ještě víc :-) Osobně jsem ještě neměl tu čest, ale zkus Lidskou stonožku II, třeba to bude hnusnější. Jinak už ti můžu doporučit jen japonské snuff filmy
Martin Štefko 31.03.2012 14:15:34 Reagovat Přidat nový komentář
ANONYM
Ja nerikam ze nejak bazim po nechutnostech:D Co me treba naprosto znechutilo byli Vyvrzenci pekla. To mi prislo mnohem nechutnejsi nez tenhle film.
ANONYM 31.03.2012 16:46:33 Reagovat Přidat nový komentář
Martin Štefko
Vážně? Tak já měl asi hlavně problém s tím fekálním principem. Krev, vnitřnosti, nic takového mi nevadí, ale ten "prodloužený trávicí systém" mě vážně dostal.
Martin Štefko 31.03.2012 17:20:04 Reagovat Přidat nový komentář
ANONYM
No myslenka je to sama o sobe dost nechutna no:D a napad je skvely jen to provedeni tomu neni adekvatni.. Videls ty vyvrzence?
ANONYM 31.03.2012 18:22:54 Reagovat Přidat nový komentář
Martin Štefko
Je pravda, že film mohl být ještě zajímavější. Vyvržence jsem viděl, ale už je to nějakou dobu. Zase takový dojem to na mě asi neudělalo, jinak bych si z nich pamatoval víc :-)
Martin Štefko 31.03.2012 18:26:51 Reagovat Přidat nový komentář
ANONYM
ANONYM 25.08.2012 08:19:20 Reagovat Přidat nový komentář
Roman Štefko
Dneska jsem narazil na díl Southpark, který využívá nápadu z tohoto filmu, ale kombinuje ho s další problematikou: HUMANCENTiPAD (Season 15, Episode 1) - Full Episode Player
Roman Štefko 13.01.2013 11:36:45 Reagovat Přidat nový komentář
Nikdo :O
Udělala jsem hodně velkou chybu - před tím filmem jsem obědvala plus jsem si dala koláč :DDDD
Nikdo :O 18.07.2014 15:15:21 Reagovat Přidat nový komentář
Martin Štefko
To je tedy opravdu nevhodná kombinace :-)
Martin Štefko 18.07.2014 15:16:40 Reagovat Přidat nový komentář
ANONYM
Ja si myslim že 1. dil je nic ..... Me to nepřišel hnusný ten prvni ... Ale nejhorší byl ten 2. je to hnusný a zvrácený ....
ANONYM 11.02.2015 14:24:52 Reagovat Přidat nový komentář
Hororové filmy (gore, příšery, mučení, hnus, vědci, vrazi)


Číst komentáře