Repo: Genetická opera! (2008)

55%
Hororový muzikál, který mě osobně dostal. Neříkám, že je to skvělý film, ale docela to funguje a hlavně vizuální stránka je víc než povedená. Darren Lynn Bousman tímhle nezklamal.

 

Repo: Genetická opera!

Repo! Genetic Opera

USA, 2008, 98 minut

 

Režie: Darren Lynn Bousman

Scénář: Darren Smith a Terrance Zdunich na základě vlastní hry

Hrají:

Alexa Vega (Shilo Wallace)

Paul Sorvino (Rotti Largo)

Anthony Head (Nathan / Repo Man)

Sarah Brightman (Blind Mag)

Paris Hilton (Amber Sweet)

 

Hororový muzikál, to není něco úplně neznámého. „Rocky Horror Picture Show“ je tím nejzářnějším příkladem za všechny. Film se vyznačuje jednou důležitou skutečností – je prostě šílený. Muzikály, které se mají odehrávat v prostředí, které je hororové, asi nemají šanci na to být normální – viz také „Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street“. I když jeden příklad za všechny – „Fantom opery“. Muzikál vskutku hororový, ale přesto krásný, až skoro klasický, doplněný výtečnou rockovou hudbou, jež je v kontrastu s vážnou. Úžasné.

Paris Hilton je jednou únosná.

„Fantoma opery“ nezmiňuji náhodou. „Repo: Genetická opera!“ se mu totiž docela podobá. Nemyslím ani tak kvalitou, jako spíše tím, o čem film vlastně je. Obecně, ne v detailech. I zde je fantom, který rozsévá smrt, i zde je minulost, která zapříčinila všechno, co se děje v současnosti. V „Genetické opeře“ jsou rockové písně. A asi ten nejdůležitější spojovací článek ze všech – úžasná Sarah Brightman. Už nám přece jen zestárla (ano, už jí je také přes padesát), ale to nic nemění na tom, že její hlas je prostě úchvatný. Pravda, ve „Fantomovi opery“ (mluvím o původním muzikálu, nikoli o filmu) vynikl více.

Jen si vezmu trochu z tebe.

Scénáristé Smith a Zdunich přišli s neskutečně originálním, možná až moc originálním, dílem, kterého se Darren Lynn Bousman chopil s vervou sobě vlastní a inspiroval se velkolepými muzikály a jejich produkcí. I „Repo: Genetiská opera!“ má krásnou produkci, skvělé kostýmy, kulisy, atd. Hudební čísla jsou promyšlená, mají choreografii, některé písně jsou i docela vtipné. Při pohledu na Anthony Heada si člověk vzpomene na jeden díl z „Buffy, přemožitelky upírů“, díl s názvem „Once More With a Feeling“, který byl také celý pojat jako muzikálový. Anthony Head už zde dokázal, že umí pět, a tuto skutečnost potvrdil i jako Repo Man. Je krásně šílený a mě pořád mrzí, že nemá víc zajímavých rolí. Hrát rozhodně umí.

Každý si mohl trochu zazpívat.

Bousmanovi se povedlo neskutečné. V jednom filmu dokázal spojit Sarah Brightman. Anthonyho Heada a také Paris Hilton. Zní to docela šíleně, že? Co teprve příběh...

Ve světě blízké budoucnosti mají lidé problém s vlastními orgány. Kolabují jim. Svou šanci ucítí Rotti Lango, který vytvoří korporaci, jež se bude starat o to, aby bylo dost orgánů pro ty, kteří budou mít zájem. A peníze. Byznys z toho má neskutečný, navíc má i Repo Mana, který pro něj orgány sklízí ze zdravých, ale méně finančně přínosných občanů. Jenže všechno se zvrtne. Nejen díky minulosti, ale i díky současnosti. Repo Man má dceru, která je katalyzátorem událostí. Příběh zde funguje vskutku dobře, je až překvapivě hluboký, což bych úplně nečekal. Bohužel je zde jiný problém. „Repo: Genetická opera!“ vyznívá komicky a hloupě v momentech, kdy to asi úplně není na místě. Sem tam má dobrou gradaci, chytne vás a pak hned zase pustí.

Repo Man v celé své kráse.

Jenže to nejhorší na tom všem, co jsem si z filmu odnesl, je naprostá absence písní, které by byly zapamatovatelné, které by měly melodii, jíž si odnesete i po skončení. Nic takového nám nabídnuto není. U muzikálu neskutečná škoda. Díky snaze šokovat, se film sem tam stává hloupým a nezajímavým. I proto musím snížit hodnocení. „Repo: Genetická opera!“ ale vskutku není filmem dokonalým. Závěr je zpěvy rozmělněn a ztrácí na napínavosti a na zajímavosti. Jako pokus dobré, jako hodnotný film zase tolik ne.

 

Hodnocení: 55%

Hororové filmy (gore, vrazi)

Recenzovaný titul můžete objednat online na DVD.
DVD


Přidat komentář