Resident Evil (2002)

65%
"Resident Evil" se stal herním fenoménem a v určité podobě se to přeneslo i do filmu, ale tohle je čistě akční béčko s dobrým potenciálem.

Resident Evil

Resident Evil

Velká Británie, Německo, Francie, USA, 2002, 100 minut

 

Režie: Paul W. S. Anderson

Scénář: Paul W. S. Anderson

Hrají:

Milla Jovovich (Alice)

Colin Salmon (James Shade)

Michelle Rodriguez (Rain Ocampo)

Eric Mabius (Matt Addison)

 

Sérii „Resident Evil“ na Necronomiconu už nějakou dobu opomíjíme. Věnovali jsme se vlastně jen pátému dílu Resident Evil: Odveta, což je celkem škoda, protože ať už jsou názory na tuto sérii jakékoli, rozhodně si zaslouží pozornost, a to nejen pozornost hráčů této legendární herní série. „Resident Evil“ je vlastně fenomén, který stál u vniku moderního žánru akčních hororů, kde většinou akce (mnohdy jen efektní a ne efektivní) převládá nad hororem. Podobně je na tom třeba i série „Underworld“.

Kam se to asi probudila?

Maskotem série „Resident Evil“ je Milla Jovovich, pro kterou je to – dle mého skromného názoru – životní role. I když si ji určitě budeme pamatovat jako „Pátý element“, ale i jako „Johanku z Arku“, je to především Alice, která jí dodala slávu a také finanční prostředky. Proč jinak by série došla až k pátému dílu (a připravovanému šestému), kdyby nebyla komerčně úspěšná. Musím říct, že to sérii přeju, protože mě v kině baví, a to po všech pět dílů. Tam, kde „Silent Hill“ skončil druhým dílem, tam se hororu „Resident Evil“ podařilo přežít a dál bavit.

No, žádné pěkné místo to nebude.

Jak jsem poznamenal výše, „Resident Evil“ je série, která vychází z herní série, ale to zase není tak úplně zásadní. Film totiž přímo nevychází z děje některé z her, ale pouze si půjčuje některé prvky, a to z dílu druhého a třetího. Film si jde hlavně svou vlastní cestou. Jedná se ve skutečnosti o zombie horory, i když tenhle prvek je v prvním filmu ještě potlačen, je spíše jedním z motivů. T-virus se zde však objevuje a jsou zde osoby, které můžeme nazvat nemrtvými. Sem tam na vás dokonce jukne i nějaký ten odkaz na legendární zombie horor „Úsvit mrtvých“.

Tohle pro něj nedopadlo dobře.

Došlo k čemusi, co můžeme nazvat únik nebezpečné látky. Ani v tomhle není film originální. Je to motiv například z Kingova „Svědectví“. Díky této nehodě se do ovzduší jedné laboratoře rozšíří T-virus, který napadá lidi a mění je... no, řekněme, že to jsou zombie. Jejich podstata je téměř stejná, dokonce máme i vysvětlení toho, proč nemrtví vůbec existují. V laboratoři se probouzí žena, Alice, která se brzy setkává s něčím, co je záchranný tým. Není jisté, co je její osud, ale postupně zjišťujeme, že není jen obyčejnou ženou. Smyslem filmu je nám však představit svět, hlavní hrdinku a T-virus, což jsou prvky, které jsou naprosto zásadní pro rozvíjení mytologie v dalších filmech.

Já bych tu radši na nic nesahal.

„Resident Evil“ táhne a v dalších dílech se přesvědčíme o tom, že ta mytologie je celkem zajímavá. Když si zvyknete na to, že je to velmi dobře převlečené béčko, ve 3D hlavně čtvrtý a pátý film fungují skvěle, zvyknete si i na to, že nemůžete od filmů očekávat příliš. Je to prostě jen akční horor, který vás tolik nevyděsí, i když myslím, že i to se mu sem tam podaří, a svým poměrně rychlým tempem vás snímek nebude nudit.

 

Hodnocení: 65 %

Hororové filmy (zombie, gore, příšery, vrazi)


Přidat komentář