Zombi 2 (1979)

70%
Neautorizované italské pokračování klasického hororu "Úsvit mrtvých" George A. Romera, které si i ve Spojených státech získalo obrovskou oblibu.

 

Zombi 2

Zombi 2

Itálie, 1979, 91 minut

 

Režie: Lucio Fulci

Scénář: Elisa Briganti a Dardano Sacchetti

Hrají:

Tisa Farrow (Anne Bowles)

Ian McCulloch (Peter West)

Richard Johnson (Dr. David Menard)

Al Cliver (Brian Hull)

 

Proč „Zombi 2“, když italský snímek s názvem „Zombi“ neexistuje? Historie tohoto názvu je poměrně jednoduchá. George A. Romero natočil v roce 1978 „Úsvit mrtvých“, snímek, který znamenal pro subžánr stejně hodně jako Romerova prvotina Noc oživlých mrtvol. Fulci se zhlédl právě v „Úsvitu mrtvých“, který byl v Itálii uváděn jako „Zombi“, a natočil jeho pokračování, samozřejmě nijak výrazněji propojené s Romerovým příběhem, snad jen pouze tím, že jsou zde zombie. Klasická škola italského zombie hororu se tak s tímto filmem zrodila, a to ve velmi krvavé a brutální variaci.

Krve a vnitřností je tu docela dost.

K břehu se blíží loď, bez posádky, nezdá se, že by na ní bylo cokoli živého. Ne, ta loď není Demeter a v jejím podpalubí není skryt Dracula, je to jen výletní jachta, která se sama vrátila do přístavu. Ale přece jen si veze náklad, který není úplně v pořádku – nemrtvého, který zavaří policistům. Dcera muže, jemuž loď patřila, pátrá po svém otci a snaží se zjistit, co se mu stalo. A tak se dostává na místo, kde mrtví ožívají a způsobují těm živým pořádné potíže. Jestli si zombie horor představuje tak, že zde máte spoustu pomalých, litry krve a pořádný objem vnitřností, tak „Zombi 2“ je přesně filmem pro vás. Jen je problém, že těch pomalých je ve filmu trochu moc.

Ne, už ani nevím, jaký kus to vlastně je.

Lucio Fulci natočil zombie horor, který je velmi poplatný žánru a velmi drsný. Dokonce byl v době svého uvedení zakázán. Ono se není čemu divit. Na rok 1979 to bylo přece jen pořádné maso, navíc „Kanibalové“ přišli až o rok později. Podobně jako vás znechutilo zvracení vnitřností ve filmu Pastor Thomas, znechutí vás i pomalý záběr na to, jak je ženě vypíchnuto oko, pěkně z blízka sledujeme, jak o něj přichází. Ale gore je zde skutečně hodně. Možná není tak skvělé jako v Roměrově klasice „Úsvit mrtvých“, ale přece jen se jedná o dost drsné hrátky. Ono i vykousnutí kusu masa z ruky je zde provedeno naprosto dokonale.

Dojde i na zombie se žralokem.

Zombie jsou kladem filmu, o tom žádná. Příběh není špatný, navíc spojuje moderní pojetí zombie – pomalí chodci lačnící po mase, které rvou z kostí s ladností vegetariána – a klasickou historii zombie, tedy lidí, které voodoo šamani vracejí zpět z hrobů. Není zde úplně vysvětleno, jak je to možné, ale právě magie je tím, která vám přijde na mysl jako první, a vy tak máte první možný scénář toho, jak k zombie epidemii vlastně došlo.

Jenže problém s filmem je u toho, že v některých momentech je poměrně hloupý. Hlavně proto, že se zdá, jako kdyby byl „Zombi 2“ přeplněný nemrtvými. Jako nemrtví se totiž chovají i živí lidé, kterým chybí už jen prázdné pohledy – vlastně i ty se dostaví. Lidé prostě jen civí smrti vstříc a doslova se nechají kousnout. Jako kdyby ani neměli chuť přežít, jako kdyby si neuvědomovali, co se na ně chystá.

Jak tahle situace asi skončí?

Fulciho film je v současné době už klasikou a jeho závěr je přesně tím znepokojujícím, kdy si uvědomíte, že tohle nikdy neskončí, že nemrtví tu budou pořád a všude. Závěr se skutečně povedl a už jen proto, že i díky tomuhle filmu vznikala další díla subžánru, stejně jako i komiks „The Walking Dead“, dávám filmu poměrně vysoké hodnocení. Tohle je pilíř, na takové by se nemělo zapomínat.

 

Hodnocení: 70%

Vaše komentáře

Arkin
Naprostá pecka, Fulciho nejlepší film. Akorát tam máš hrubku, film pastor thomas natočil taktéž Fulci ne Bava. Na DVD vyšlo u nás v originále s titulkama, jako bonus epizoda Noc krve z českého seriálu HDP.
Arkin 12.01.2017 22:43:41 Reagovat Přidat nový komentář
HOROR WEB
Děkuju moc za upozornění, to byla vážně blbá chyba
HOROR WEB 13.01.2017 09:10:58 Reagovat Přidat nový komentář
Hororové filmy (zombie, gore, hnus, survival)


Číst komentáře