Aliens: Aftermath

50%
Autorem článku je Daniel Palička Vetřelci pod taktovkou Marvelu - příjemná jednohubka nebo čiré utrpení?
>
Scénář: Benjamin Percy
Kresba: Dave Wachter 
Obálka komiksu.
Kultovní klasika sci-fi hororu, jeden z nejoceňovanějších snímků Jamese Camerona a dílo, které s noblesou navázalo na odkaz Ridleyho Scotta. To všechno a mnohem více jsou Vetřelci, snímek, jenž minulý rok oslavil 35 let od svého uvedení do kin. K této příležitosti vydal Marvel uzavřený sešit “Aliens: Aftermath”, který si vzal na starosti kreativní tým ve složení scenárista Benjamin Percy a kreslíř Dave Wachter. Jak se příběh povedl? Stojí za pozornost, anebo byste se mu měli vyhnout obloukem? 
Ukázka z komiksu.
Když Disney odkoupilo 20th Century Fox, bylo jen otázkou času, než se vyrojí nové licencované marvelovské série. Ostatně, jak jsme se již několikrát mohli v minulosti přesvědčit, Marvel má s populárními značkami nemalé zkušenosti a když si nějakou uzme pro sebe, dokáže z ní vytěžit maximum. Důkazem budiž například Star Wars, s nimiž elita ostřílených marvelovských scenáristů dokázala od roku 2015 dělat divy. Nejenom že různí tvůrci uměli odvyprávět funkční, a zároveň neotřelé zápletky, ale také dovedli výborně expandovat již existující univerzum a obohatit jej o zcela nové prvky. O to více jsem byl zvědavý na nové komiksy s Vetřelci. Až donedávna totiž Vetřelce vydával Dark Horse, Marvel s nimi nikdy neměl pořádnou zkušenost, a tak bylo otázkou, zda se marvelovské pojetí vetřelčí mytologie podaří, nebo jestli půjde o fiasko. Obavy byly zkrátka na místě. A musím říct, že po dočtení recenzovaného sešitu jsem byl poměrně rozčarován. 
 
Děj se odehrává 35 let po událostech zobrazených v Cameronových Vetřelcích. Zápletka se točí kolem party mariňáků, kteří se rozhodnou vydat na Haldey´s Hope, základnu, kam byla vojín Vasquezová vyslána organizací Weyland-Yutini na nebezpečnou misi, ze které se nikdy nevrátila zpátky. Očividné odkazy na původní snímek jistojistě potěší, protože jde o drobnosti, které při čtení člověku udělají radost, v některých případech mu dokonce vykouzlí úsměv na tváři. Proč ne. Pomrknutí na skalní fanoušky nikdy neuškodí. Co se však týče scénáře a jeho směřování, mám k němu nespočet výhrad. 
 
Ukázka z komiksu.
Benjamin Percy (superhrdinské série Green Arrow, Teen Titans, X-Force nebo Wolverine) čtenářům naservíroval svižný a docela čtivý příběh, ve kterém umí obstojně pracovat se základními stavebními kameny hororového příběhu (budování hutné atmosféry, práce s prostředím apod.). Nemohu se však zbavit dojmu, že se scenárista bojí pořádně zariskovat, ukázat něco jiného, trošku odlišného. Percy neustále jede na jistotu, což jej do značné míry limituje. A je až smutné vidět, že nic lepšího než zaměnitelné dobrodružství o partě vycvičených vojáků bez špetky invence vymyslet nedokáže. Někoho může tento styl bavit, ale já od značky, jakou jsou Vetřelci, očekávám trochu víc, tím spíš když nové komiksy vydává takový gigant na současném komiksovém trhu, jakým je Marvel. 
 
Ano, pár pěkných momentů by se v ději přece jenom najít dalo (např. přistání v ledové krajině, první smrt nebo skvělá závěrečná scéna), ale nezachraňují celkový dojem z četby. A nový svítící Vetřelec, který je propragován na obálce komiksu, je až trestuhodně nevyužitý a funguje spíš jako pozlátko lákající na něco extra. Kdyby se v příběhu objevil klasický černý Vetřelec, vůbec nic by se nestalo. 
Ukázka z komiksu.
Kresba Dava Wachtera neurazí, ale ani nenadchne. Jde o solidní standard, který k vyprávění docela pasuje především díky znatelné práci se stínováním a výraznějším linkám. Že by to však byla pastva pro oči, se rozhodně říct nedá. 
 
“Aliens: Aftermath” je průměrný, snadno zapomenutelný a až bolestivě generický one-shot, který mezi vetřelčími komiksy snadno zapadne. Kromě nového blyštivého Vetřelce, z jehož potenciálu se dalo vykřesat mnohem víc, nepřináší sebemenší invenci. Scenárista čtenářům naservíroval nezáživné dobrodružství, které vám v hlavě dlouho neutkví, což je velká škoda obzvlášť proto, že Benjamin Percy umí napsat daleko lepší a propracovanější příběhy. U Vetřelců se moc nepředvedl. Tak snad se zadaří příště.
 
Hororové knihy (komiks)


Přidat komentář