Annabelle 2: Zrození zla (2017)

75%
Annabelle se napodruhé povedla

Annabelle 2: Zrození zla

Annabelle: Creation

USA, 2017, 109 minut

 

Režie: David F. Sandberg

Scénář: Gary Dauberman

Hrají:

Anthony LaPaglia (Samuel Mullins)

Samara Lee (Bee)

Miranda Otto (Esther Mullins)

Brad Greenquist (Victor Palmeri)

 

„Annabelle“ je snímek, který mě v podstatě ničím nezaujal, jak jsem v recenzi na první díl poznamenal, jednalo se o komerční rutinu, která nepřinesla ale lautr nic nového, zajímavého, silného, dobrého. Druhého snímku se ale chopil David F. Sandberg, který má za sebou pro mě skvělý snímek „Zhasni a zemřeš“. Od takového tvůrce se dalo očekávat trochu víc než jen hororová rutina.

 Loutky jsou zlé. I nekompletní.

Již z traileru bylo patrné, že se bude jednat o snímek, který v sobě má něco víc, že to nebude jen snaha se divákovi zalíbit a prezentovat mu to, co očekává. Proto se Sandberg rozhodl, že půjde cestou hororu, který bude skutečně atmosférický a který se bude snažit, aby v divákovi vzbuzoval strach. Dle mého názoru se tenhle úkol povedl měrou vrchovatou a vy dostáváte horor, který vás dovede vyděsit.

 Myslí si, že jí to pomůže.

Jasně, pořád jde o tu samou panenku, kterou znáte z předchozího filmu a také z filmu V zajetí démonů“, kde se objevila poprvé. Navíc je film „Annabelle 2: Zrození zla“ origin filmem, s nimiž to bývá mnohdy docela kříž. Ale tenhle origin se povedl a vytknout mu lze především to, že jednotlivé děsivé scény fungují spíš jako samostatné epizody a nikoli tolik jako součásti většího celku. Jako kdyby až moc vynikaly nad hlavní linií.

 Co to mají s tím křížem?

Samuel (Anthony LaPaglia) a Esther (Miranda Otto) Mullinsovi mají malou dcerku Bee (Samara Lee), kterou moc milují a žijí s ní spokojeně. On je loutkář a dělá různé panenky, ona je milují ženou. Jenže dojde k nehodě, která navždy změní jejich životy. Bee umírá a my se přesouváme o dvanáct let dopředu, kdy se dům Mullinsových stává útočištěm řádové sestry a několika dívek ze zavřeného sirotčince.

 Studna? V hororu? Nečekané.

Prostředí samo o sobě není prvoplánově děsivé, dům Mullinsových je celkem normální, ale jakmile se dívky nastěhují, začínají děsivé události, která pokračují až do konce. Jako kdyby se ve filmu stal hlavní příběh podružným a do popředí vystoupily jednotlivé děsivé scény, které hrají prim. A jsou dobré, jsou nápadité a někdy vám dovedou vyrazit dech. Tohle se na hororu prostě musí líbit.

 

Hodnocení: 75 %

Hororové filmy (příšery, vrazi, děti)


Přidat komentář