Beneath (2013)

50%
Co se skrývá pod hladinou, to se dozvíme ve snímku "Beneath", který překvapivě není až tak podprůměrný, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Beneath

USA, 2013, 90 minut

 

Režie: Larry Fessenden

Scénář: Tony Daniel a Brian D. Smith

Hrají:

Daniel Zovatto (Johnny)

Bonnie Dennison (Kitty)

Chris Conroy (Matt)

Jonny Orsini (Simon)

 

Nezačíná to úplně špatně. Asi už jsem jednou – možná víckrát – říkal, že mám docela rád filmy – nejen horory – které se odehrávají na malém prostoru. Vytváří se tak klaustrofobní prostředí, které je naprosto skvělé nejen proto, že z něj není úniku, ale také proto, že zde může vznikat silné mezilidské drama. Jak spolu budou osoby, které jsou z nějakého důvodu uzavřené na jednom místě, odkud není úniku, fungovat? Přesně o tohle se pokusil snímek „Beneath“.

Sundejte mi to z ruky!

Larry Fessenden není člověk, který by se v žánru nevyznal, a to jak po stránce režisérské, tak po stránce herecké. Z jeho režijní filmografie je to například snímek Wendigo, herecky je pak nejvíce známý asi z filmu I Sell the Dead, i když se objevil v mnohem více filmech. Tentokrát zvolil cestu levnější podívané, která ale má potenciál zaujmout. Na druhou stranu zase tolik nevybočuje.

Pádlo je nejlepší zbraň.

Skupina lidí – na začátku je jich celkem šest a s těmi si snímek vystačí většinu stopáže – se vydává kamsi do lesa. Ne, nebojte, tentokrát se nejedná o pobyt v chatě v lesích, ale šestice má v plánu plavbu lodí. A ta se hned od začátku nevyvíjí úplně podle jejich představ. Začíná to trochu klišovitým děsivým staříkem, který jednoho z mladíků, jehož zná z minulosti, varuje. Mladí však nedbají varování a vydávají se v lodi na cestu, která nemá šanci na dobrý konec.

Jen nesmí uplavat.

„Beneath“ celkem brzy odhaluje svoje karty. I když se to zdá nemožné, šestice je uvězněna na hladině jezera, kdesi v jeho středu. A to, co je uvěznilo, to se skrývá pod vodou. Jak říkám, film velmi záhy odhalí svoji podstatu, a to znamená, že nám rychle ukazuje potvoru, která se pod hladinou prohání. Trikově je to docela povedené, což je na nízkorozpočtový snímek velmi příjemné. Příjemné jsou také herecké výkony. Ne, že by nebyly otravné, ale sem tam se i dá do jejich situace vžít.

Tohle bude pořádná ryba.

Larry Fessenden natočil ucházející film, který zanikne mezi tím, co dnes vzniká. Nemá to nárok na úspěch a myslím, že to autor pochopil. Smířil se s tím, že osloví pár vyvolených. Měl se vykašlat na ruční kameru, kterou používá jen místy, snímek by pak byl ještě konzistentnější. Jako lidské drama to ale funguje překvapivě dobře, což je potěšující. Závěr biblického charakteru už je jen drobnou třešinkou.

 

Hodnocení: 50 %

Hororové filmy (příšery, béčka, zvířata)


Přidat komentář