Bláznův deník (1963)

75%
Vincent Price si jako Simon Cordier vedl podrobný deník.

Bláznův deník

Diary of a Madman

USA, 1963, 96 minut

 

Režie: Reginald Le Borg

Scénář: Robert E. Kent podle povídek Guye de Maupassanta

Hrají:

Vincent Price (Simon Cordier)

Nancy Kovack (Odette Mallotte)

Chris Warfield (Paul Duclasse)

Elaine Devry (Jeanne D'Arville)

 

I když se snímek „Bláznův deník“ neodehrává pouze se záběry na jednu jedinou postavu, budete mít celou dobu pocit, že tohle je vlastně one man show skvělého Vincenta Price, který, jakmile se objeví, i když nejprve hlasově, na sebe naplno strhne pozornost a vy ho sledujete, chcete vědět, kam vás jeho příběh dovede, protože ten chlap vás prostě dovede strhnout, což zvládne jen málo herců v hororovém žánru.

 Reflektory?

Ta one man show je dána i tím, že má film podobu hraného deníku. Na začátku víme, že došlo k úmrtí osoby, v jejíž pozůstalosti se našel deník. A právě z deníku začíná autor číst svůj příběh. Podle hlasu snadno poznáte, že deník patřil právě postavě, kterou ztvárnil Vincent Price, ten chlap měl jednoduše neskutečný hlas, který má jen velmi málo herců. Charismatický, silný, rozpoznatelný, aristokratický.

 Že by ho odmítla?

Magistr Simon Cordier začíná vyprávět svůj příběh, který je spojen s jedním člověkem, jež byl odsouzen k trestu smrti. Cordier se s ním znal, ale byl to právě on, kdo jej odsoudil. Ale viník svou vinu nepopírá, jen pořád tvrdí, že k činu byl donucen existencí, kterou sám nechápe, entitou, která ho ovládala, že on by sám něčeho takového nebyl schopen. A skutečně, člověk by mu chtěl věřit, jenže on se najednou na Cordiera vrhne a pokusí se ho zabít.

 Všechno krvácí.

Simon se brání a nakonec to vede k tomu, že odsouzenec umírá ještě dříve, než na kdy mu byl vyměřen trest. Jenže Cordierův život se od té chvíle mění a on slyší hlasy. Nebo vlastně jen jeden hlas. Hlas, který mu říká, že by měl dělat zlé věci. Kde se ten hlas bere? Kdo to na něj mluví? A jakou to má spojitost se smrtí Cordierovy ženy? Celkem mysteriózní příběh, u kterého zůstanete přichyceni až do konce, protože chcete vědět, jak to nakonec dopadne.

 Kdo je asi vrah?

Jestli budete ve finále zklamáni, či nikoli, to nedovedu přesně říct, protože může zapůsobit různě. Mně se například velmi líbilo, jak je to trikově zvládnuto. Není to nic světoborného, ale na svou dobu je to celé uděláno uvěřitelně a profesionálně, i když je snímek jinak celkem malý a zaměřeno je hlavně na interiéry. Díky dobré režii, dobré atmosféře a skvělému Vincentovi tenhle snímek vyniká.

 

Hodnocení: 75 %

Hororové filmy (duchové, vrazi)


Přidat komentář