Bunraku (2011)

65%
Experimentální filmy, které spojují počítačové hry, divadlo a další oblasti umění, stojí za shlédnutí už jen pro svou originalitu v pojetí. "Bunraku" je jedním z těchto nových děl.

 

Bunraku

USA, 2010, 124 minut

 

Režie: Guy Moshe

Scénář: Guy Moshe a Boaz Davidson

Hrají:

Josh Hartnett (Tulák)

Gackt (Yoshi)

Woody Harrelson (Barman)

Ron Perlman (Nicola)

 

Moderní film, to je popkulturní mix, kde se střetávají všechny žánry. Je naprosto běžné, že jsou adaptovány knihy, ale to je pouhý začátek. Filmy se samy stávají jinými žánry, respektive se s nimi propojují takovým způsobem, že se film mění v žánry, které adaptuje, případně je film sám koncipován takovým způsobem, aby se přiblížil žánrům tradičním i méně tradičním. Záleží jen na schopnostech tvůrců, ale také na tom, co jsou diváci všechno ochotni přijmout a co snesou.

Josh má štěstí na docela zajímavé role.

Velice dobře se divák dokázal smířit s tím, že je možné na plátno přenést komiks. „Sin City“ nebo „300: Bitva u Thermopyl“ jsou důkazem, že film může být komiksový a je dobrý. Hulk zase dokázal, že to není pravda v každém případě. Lars von Trier byl schopen natočit „Dogville“ v podstatě jako divadelní hru, spojení filmu a muzikálu už je dávné. Žánry se propojují náramně, ale to, co se děje v poslední době, to je ukázka toho, že jde zajít za určité hranice. Pokud je to se vkusem, je to pořád snesitelné, i když rozhodně ne pro všechny diváky.

Woody se umí také chytnout zajímavých projektů.

Film „Scott Pilgrim proti zbytku světa“ ukázal, že lze geniálně propojit film, komiks a videohru, kdy některé prvky mohou být pro určité publikum nepřijatelné a snímek odsoudí, ale přesto je to ukázka toho, že lze spojit téměř nespojitelné, a přesto to může fungovat. Podobně je na tom i snímek „Bunraku“. Tenhle snímek toho v sobě propojuje neskutečně mnoho.

A do třetice jeden z nejuniverzálnějších herců.

Bunraku je původně forma japonského loutkového divadla, ale tohle od filmu rozhodně nečekejte. Loutky zde jsou, ale většina filmu je hraná. Vše je stylizované. Kulisy jsou jakoby divadelní, exteriéry vypadají mnohdy jako nakreslené. A tak jsou skuteční herci vlastně loutkami, které se promenádují po jevišti a odehrávají svoje party ve hře, která je drsná a je zaměřená na boj. Tenhle film je totiž také o kung fu a spojuje krásu tohoto bojového umění se specifickým vizuálním provedením. Nechybí pak ani prvky, které mnozí tolik nesnášeli na „Scottu Pilgrimovi“.

Demi Moore se snaží resuscitovat svojí slávu.

„Bunraku“ je nádherný guláš toho, co diváka zajímá. Najdete zde prvky komiksu, hraného, ale i loutkového divadla, stejně tak nechybí pasáže, které by naprosto dokonale zapadly do nějaké divadelní hry, ale celé je to pořád film, který má hlavu a patu, a i když je příběh poměrně jednoduchý a zase ničím tak zásadně nepřekvapí, forma zde prostě vítězí nad obsahem. Některé střihy jsou pastvou pro oči a hlavní herečtí představitelé vedou film kupředu v dobrém duchu. Rozhodně zajímavý zážitek, mně osobně forma uchvátila, proto trochu vyšší hodnocení.

 

Hodnocení: 65%

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář