Captain Clegg (1962)

70%
"Captain Clegg" je zajímavým kouskem od studia Hammer, kterému bych se letos chtěl zase trochu víc věnovat.

Captain Clegg

Velká Británie, 1962, 80 minut

 

Režie: Peter Graham Scott

Scénář: Anthony Hinds a Barbara S. Harper podle románu Russella Thorndika

Hrají:

Peter Cushing (Reverend Dr. Blyss)

Yvonne Romain (Imogene)

Patrick Allen (Kapitán Collier)

Oliver Reed (Harry Cobtree)

 

Tak jsem si trochu postesknul, že už je to docela dlouho, co jsem neviděl žádný snímek od studia Hammer. Nemyslím teď jeho současnou, obrozenou podobu. Koneckonců, nové studio Hammer natočilo zatím čtyři filmy, dva další se teprve dostávají ven. Myslím původní studio s hvězdami jako Peter Cushing, Christopher Lee a Oliver Reed. První a třetí jmenovaný se oba objevili ve snímku „Captain Clegg“, který je právě tím dalším, co jsem od Hammeru po dlouhé době viděl.

Já jsem Cushing! To je tak těžký si to zapamatovat?!

„Captain Clegg“, na což je asi třeba upozornit hned na začátku, není úplně prvoplánově hororem, ale je to historické drama, které prvky hororu obsahuje. Ocitáme se v malé přímořské vesnici, kde dojde k podivné události. Hned úvod nám jasně napoví, že tady půjde o násilné úmrtí a že toto úmrtí bude pravděpodobně mít vliv na budoucnost. Jde jen o jednoho člověka, anebo zde lidé něco skrývají?

Co asi provedl?

Příběh se zaměřuje na městečko, ale především pak na pátrání kapitána Colliera a jeho mužů, kteří se do města dostávají. Mají vyšetřovat pašeráctví, ale jejich zdroj je po příjezdu nalezen mrtvý. Jeho obličej značí, že nezemřel úplně klidnou smrtí, ale nejspíš ho něco hodně vyděsilo. Že by to souviselo s temnou postavou kapitána Clegga, který zde byl zavražděn, a jeho ostatky by měly v bažinách hnít? Různé přízraky a podivné události nasvědčují tomu, že by to tak skutečně mohlo být.

Kapitáne, kroutí se vám obličej!

Filmy studia Hammer z 60. let se rozhodně nevyznačují dokonalou trikovou stránkou, což je patrné na přízracích, na druhou stranu si ale film udržuje svou zajímavou poetiku, což je dáno zejména tím, že byly skvěle vybrány lokace a hlavně si tvůrci dali záležet na kostýmech. Ať už jsou historicky správné či nikoli, skvěle dotvářejí atmosféru tíživosti, jež na diváka dopadá z toho, že ani on sám přesně neví, jak se věci mají.

Nechybí ani Oliver Reed.

Není náhoda, že byl Peter Cushing jedním z dvorních herců studia a jedním z nejlepších britských herců své doby. I zde to dokazuje. Stejně tak i Oliver Reed, který má prostě obličej na to, aby hrál rozporuplné postavy, což tedy v tomhle případě zas tak moc neplatí, ale stejně. Snímek je herecky skvěle obsazený a jen to přispívá celkovému dobrému dojmu, který ze snímku budete mít. Není to velká děsivá podívaná, ale je to dobré řemeslo se zajímavými postavami a ne až tak jednoznačným příběhem.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář