Černá hodina (2011)

25%
"Černá hodina" vás možná hned nezklame, ale rozhodně se z ní dalo vytěžit víc než jenom ucházející příšery.

 

Černá hodina

The Darkest Hour

USA, 2011, 89 minut

 

Režie: Chris Gorak

Scénář: Leslie Bohem, M. T. Ahern a Jon Spaihts

Hrají:

Emile Hirsch (Sean)

Olivia Thirlby (Natalie)

Max Minghella (Ben)

Rachael Taylor (Anne)

 

Podle všeho se zdá být bezpečnější vycházet za dne. Takže to zkusíme v noci. Ne, nakonec ne. Je to ještě nebezpečnější v noci. Takže co se nepovedlo v noci, povede se ve dne. Prostě jen tak přeběhnou docela dlouhou vzdálenost a na ta monstra nenarazí. Když se vydají dámy na obchůzku a hledání zásob, jediná, která ví, jak pořádně zavřít dveře bytu prostě odejde a nechá to na té nejméně šikovné. Trest za blbost samozřejmě musí přijít. Opravdu si lidé v krizi budou tak snadno zahrávat? Jestli ano, nemáme nárok na přežití. Aspoň ne, když boj o záchranu povedou Američani. To jen na začátek menší lekce z logiky hororového snímku „Černá hodina“.

I když to vypadá jako plamenomet, nenechte se mýlit.

Hned začátek filmu ukazuje, že se tady něco zle nepovedlo. Hlavní postavy Sean a Ben cestují do Ruska, aby zde prodali svůj software. Okamžitě po příjezdu zjišťují, že je jejich zákazník pořádně napálil a oni se mohou s klidem vrátit. Tohle byla tedy záminka, jak dostat Američany do Moskvy? Vážně nápadité a smutné. Co je ještě nápaditější, to je skutečnost, že podvodník, který je napálil, jim později vlastně zachrání život, protože se pro ně obětuje. Je dobře, že v každém z nás je hajzl a hrdina zároveň.

Od toho uprostřed se taky raději držte dál.

Sean a Ben, kteří jsou dost zdeptaní z toho, že s nimi Rusák vyjebal, si zajdou do proslaveného klubu Zvezda, aby se zde napili na žal. Narazí na své dvě obdivovatelky, také Američanky, které se o nich dověděly na jejich blogu. Ať žije internet a sociální sítě. A blogy, samozřejmě. Večer se má projevit v příjemnou párty, kterou kazí skutečnost, že se ukázal i ten ruský gauner. Jenže problém se jeví ještě větší. Najednou zhasnou světla a nastává ona „Černá hodina“, která se mění v černé dny. Díky bohu za odolné žárovky.

Vypadá to pěkně, ale nenechte se mýlit, tohle nejsou lampiony štěstí.

Když si vzpomenu na Emila Hirsche a jeho herecký koncert ve filmu „Útěk do divočiny“, pořád si říkám, jak je možné, že se upsal k takové ptákovině. Moskva je očividně město, kde je jen pár aut, lidé zde všichni mluví anglicky a na každém kroku jsou vědátoři, kteří to sice nedotáhli na Bajkonur, ale jako elektrikáři se také uživili dobře. Svoji práci museli rozumět, když jsou schopni sestavit – pěkně podomácku – mikrovlnou pušku na zlo, které se k nim sneslo rovnou z nebe.

Tihle čtyři to zvládnou, jen ne v plném počtu.

„Černá hodina“ je špatná v mnoha ohledech. Snad jen některé efekty ujdou. Herecké výkony jsou příšerné a je jedno, kdo je představitelem které role. Tohle se prostě nepovedlo. Za vším ale stojí špatný příběh i špatná režie. Osobně jsem kdysi napsal trochu podobnou povídku „Svatí“, která se i četla na stanici Leonardo v pořadu „Nula-jednička“. Přesně tak bych si „Černou hodinu“ představoval. Jako krátkou povídku, na kterou se hned zapomene. Na tenhle „horor“ se také velmi rychle zapomene, protože nemá čím oslnit a nadchnout. Jestli jste si počkali na DVD, rozhodně jste neprohloupili.

 

Hodnocení: 25%

Hororové filmy (příšery, survival, mimozemšťani)

Recenzovaný titul můžete objednat online na DVD.
DVD


Přidat komentář