Démon (2015)

60%
Trochu jiné vymítání.

Démon

Demon

Polsko, Izrael, 2015, 94 minut

 

Režie: Marcin Wrona

Scénář: Marcin Wrona a Pawel Maslona

Hrají:

Itay Tiran (Pyton)

Agnieszka Zulewska (Zaneta)

Andrzej Grabowski

Tomasz Schuchardt (Jasny)

 

Trochu jiný polský horor, protože u filmu „Démon“ rozhodně nemůžete říct, že by to byl čistokrevný horor. Jasně, dá se na to v podstatě dívat jako na klasický vymítačský snímek, ale to by bylo přece jen nedocenění toho, co film „Démon“ vlastně představuje. Tohle je trochu hlubší sonda do toho, co Polsko představuje a jaká je jeho společnost. I jako horor je to ale dobré.

A tak mi zatancuj...

O čem je snímek „Démon“? Tohle by se vlastně dalo shrnout celkem jednoduše. Je o jedné svatbě. A abych byl trochu konkrétnější, dalo by se napsat, že to byl snímek o svatbě, která se trochu nepovedla. Ani ne proto, že by ženich nepřišel nebo nevěsta utekla, ale jednoduše proto, že se objevil jeden kostlivec ve skříni. Vlastně doslova. Až na to, že nebyl ve skříni, ale zakopaný.

...ať náladu mám.

Jasně, řeklo by se, že to byl prostě jen nález mrtvoly, to se tak někdy stane. Možná tam chtěl být dotyčný pohřbený. Ale na nastávajícím to zanechá určitou stopu. Stejně jako dívka, která se objeví na svatbě a neměla by tam co dělat, protože ta dívka by podle všeho měla být mrtvá. Do toho jsou tu ještě židovské prvky, které jsou pro film a jeho vyznění také důležité, protože tu jde i o židovskou mytologii.

Tady někoho nálada přišla.

A co že se to stalo ta strašného na svatbě samotné? Kromě toho, že ženich (Itay Tiran) viděl dívku, která by měla být po smrti, tak během tance najednou dojde k tomu, že ho posedne jakýsi amok. Kromě toho že ze sebe strhne horní část oděvu, chová se, jako kdyby měl záchvat, blábolí, možná sebou i křečovitě trhá. Že by epilepsie? Anebo je v tom něco temnějšího?

Tak co provedeme?

Polsko-izraelský snímek „Démon“ ukazuje, jak je možné natočit trochu jiný horor, originální, se silným sociálním přesahem, a přitom zůstat nadále zajímavý a nenudit. Alespoň z mého pohledu byl snímek velmi zajímavý a nenudil jsem se ani chvíli. Je z toho cítit evropská filmařina a je to dobře. Dává to klasickému vymítačskému tématu skutečně něco naprosto odlišného.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (satan)


Přidat komentář