Děsivé dědictví (2018)

90%
Zase jeden z těch skvělých hororů, který se loni podíval i do našich kin.

Děsivé dědictví

Hereditary

USA, 2018, 127 minut

 

Režie: Asi Aster

Scénář: Asi Aster

Hrají:

Alex Wolff (Peter)

Gabriel Byrne (Steve)

Toni Collette (Annie)

Milly Shapiro (Charlie)

 

Dobrých hororů během roku tolik není, rozhodně je jich velmi malé procento v tom velkém počtu, kolik se jich na nás řítí. I když řítí, některé jsou prostě jen pro domácí podívání na YouTube, kde jsou zveřejněny. Ale pokud jde o ty dobré, ty se do kin dostanou. Do českých kin ale tolik ne. O to větší je to pak někdy zážitek. A to rozhodně platí o filmu „Děsivé dědictví“.

Toni je místy dost afektovaná.

Pokud byste si mysleli, že tohle bude film o rodině a tajemném domě, na první pohled je to celkem pravda. Ale to je skutečně jen ten první pohled. To, co následuje, už ale tak jednoznačné na první pohled není, to už je trochu jiné. Vlastně až do konce pořádně nebudete vědět, co od tohoto snímku čekat. A to je sakra hodně dobrá výsada na film, který je přitom velmi dějový.

Dcerka má zajímavý osud.

Hned na začátku máme epitaf. Zemřela Ellen Graham, hlava rodiny, které se možná ostatní báli, možná ji trochu uctívali, možná ji vlastně ani pořádně neznali. To se týká především její dcery Annie (Toni Collette), jenž je hlavní postavou, jež se má vyrovnat s dědictvím po své matce. A není to rozhodně dědictví jednoduché, přitom ani nejde o dluhy, ale o něco jiného, něco více skrytého.

Klid u stolu? Ani ne.

Snímek „Děsivé dědictví“ vypráví příběh o tom, jak jedna rodina vlastně zjišťuje, co je zač a co si s sebou nese za dědictví, ať už je to skutečně něco, co by mohlo být nadpřirozené, anebo je to něco, co je v jejich genové výbavě a v jejich vlastních povahách. Ta temnota pak získává velmi reálné, stejně jako velmi nereálné obrysy, které dokážou nesmírně vyděsit. Obrazy, na něž se zde budete dívat, jsou ve své děsivosti naprosto jedinečné.

Syn je taky takový divný.

Americký horor „Děsivé dědictví“ v sobě obsahuje scény, které mě dovedly naprosto odrovnat. Film není originální svým příběhem, ale právě v tom, s jakými scénami dovede přijít a jak je tvůrci dovedli nasnímat. To je místy naprosto neskutečné, co se zde děje a jak je to provedeno. Tohle je snímek, který rozhodně stojí za pozornost, protože něco podobného hned tak neuvidíte.

 

Hodnocení: 90 %

 

Hororové filmy (duchové, mysteriózní)


Přidat komentář