Ginî piggu: Manhôru no naka no ningyo (1988)

60%
Čtvrtý díl série "Guinea Pig" je tentokrát opravdu hodně hnusný a ještě víc si pohraje se schopnostmi vašeho žaludku.

Ginî piggu: Manhôru no naka no ningyo

Japonsko, 1988, 63 minut

 

Režie: Hideshi Hino

Scénář: Hideshi Hino

Hrají:

Shigeru Saiki (Umělec)

Mari Somei (Mořská panna)

 

Asi už nám všem došlo, že série „Guinea Pig“ je zde proto, aby nám ukázala, že lidské tělo, ač je ve své standardní podobě krásné, může být něčím naprosto hnusným a odporným. Stačí ho začít rozřezávat a hned to poznáme. Jsme jen skládačkou masa a vnitřností. Čtvrtý díl této série, který je uváděn i pod anglickým názvem „Guinea Pig: Mermaid in the Manhole“ nás v sérii zavádí zase trochu dál.

Copak to našel v kanále?

Co se na čtvrtém dílu musí ocenit, tak to je skutečnost, že tentokrát se tvůrci vydali cestou skutečně originálního příběhu. Tam, kde v případě prvního a druhého dílu šlo jen o násilí a nebylo ani tak důležité, proč se to děje, třetí díl dokázal zaujmout originalitou. Daří se to i čtvrtému dílu, který – jak anglický název napovídá – má v hlavní roli mořskou pannu. No ano, skutečně tomu tak je.

Mořskou pannu si vzal domů.

Japonský malíř má zvláštní místo, které ho nabíjí inspirací. Tím místem je kanalizace města. Tam chodí se svým skicákem a kreslí všechno možné, co jen najde. A že toho není zrovna málo. Při jedné takové návštěvě podzemí přece jenom objeví něco, co nejspíš vůbec nečekal. Ve stoce totiž leží mořská panna, krásná žena, která se mu stane múzou. Nic krásné však netrvá věčně. Jeho úlovek je totiž nemocný.

Už není tak krásná.

Nemoc se projevuje skutečně hnusnými boláky, které se šíří po celé lidské části jejího těla. Z boláků vytékají různě barevné hnisy. Její tělo se mění v odporné, což malíř shledává do jisté míry krásným a přenáší to na své plátno. Trikově je film povedený. Něco tak hnusného opravdu jen tak neuvidíte. Jsem si jistý, že pokud na tohle bude koukat slabší povaha, bude jí nevolno. Asi každému bude při sledování tohoto snímku minimálně trochu na zvracení. Tvůrci si v tomhle směru dali skutečně záležet. Nemoc není nic krásného a oni ji prezentovali opravdu hnusně, nechutně a odpudivě. Navíc má i zásadní metaforickou rovinu, kterou pochopíme s pointou.

Teď už není krásná vůbec.

Snímek má myšlenku, která by se mi i líbila, jenže ono je to všechno tak strašně moc na efekt. Na druhou stranu se musí říct, že se snímku podařila docela silná pointa, která zhnusí ještě více samotným pochopením, než tím, co jsme celou dobu viděli. „Ginî piggu: Manhôru no naka no ningyo“ vám rozhodně zůstane v paměti, což se některým normálnějším filmům nedaří. Musí se vyzdvihnout efekty, které jsou neskutečné. V sérii rozhodně nadprůměr a koneckonců i v žánru.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (gore, hnus, vrazi)


Přidat komentář