Gojira: Fainaru uozu (2004)

90%
Že by tohle byly skutečně ty poslední války?

Gojira: Fainaru uôzu

Japonsko, Austrálie, Čína, 2004, 125 minut

 

Režie: Ryûhei Kitamura

Scénář: Isao Kiriyama, Ryûhei Kitamura, Wataru Mimura a Shogo Tomiyama

Hrají:

Masahiro Matsuoka (Shin'ichi Ôzaki)

Rei Kikukawa (Miyuki Otonashi)

Don Frye (Douglas Gordon)

Maki Mizuno (Anna Otonashi)

 

Tohle je něco, na co současní fanoušci kaiju snímků čekali docela dlouho. Film, který bude mít hlavu a patu, bude mít celkem dobrý scénář a v první řadě budě obsahovat obrovské množství monster, která mají rádi a na které se chtějí dívat. A chtějí se na ně dívat hlavně ve chvíli, kdy mezi sebou bojují. Snímek „Gojira: Fainaru uôzu“, nebo také „Godzilla: Final Wars“, jak je mezinárodně uváděn, tohle všechno splňuje.

 Pořádný paprsek.

„Gojira: Fainaru uôzu“ je snímek, který, pravda, nemá až tak komplikovaný příběh, protože se zaměřuje na to, že je Země napadena z vesmíru a musí čelit různým monstrům, která dobře známe z celé historie kaiju snímků. Jako kdyby nebylo úniku. Mimozemšťané se za každou cenu snaží infiltrovat Zemi a mají k tomu skutečně silné argumenty. Kromě toho, že se dokážou proměnit v lidi, mají také k dispozici obrovskou várku monster.

 Radon se vrátil!

Kromě toho, že jsou zde monstra, která útočí na Zemi, jsou zde ještě ta, která se snaží Zemi pomoct, nebo alespoň moc nepřekážejí. Ten zástup kaiju, které se ve filmu „Gojira: Fainaru uôzu“ objeví je skutečně parádní: Gojirra, Minira, Mosura, Radon, Angirasu, Jira, Kingu Shisa, Kamakirasu, Kumonga, Manda, Ebira, Gaigan, Hedora, Monsuta Ekusu. To je skutečně pořádný zástup, nemluvě o tom, že mnozí další se objeví v archivních záběrech.

 Nebezpečí jen v televizi.

Ono by se skoro zdálo, že tohle jako tribut naprosto stačí, ale je potřeba si uvědomit, že studio Toho si skutečně dalo záležet na tom, aby tenhle zatím poslední snímek s Gojirou skutečně stál za to. Ano, většina kaiju zde má sice relativně málo prostoru, ale to je vynahrazeno tím, že jejich souboje stojí za to, jsou napínavé a jsou zábavné. Ať už bojuje Gojira nebo někdo jiný, ty souboje jsou prostě nápadité.

 Nebezpečí v reálu.

Série tak skončila a na nějakou dobu se zdálo, že nová Gojira nebude. Ale to se naštěstí nestalo a v americko-japonské koprodukci přišel mainstreamový snímek, který byl předzvěstí toho, že pro rok 2016 se chystá další díl Gojiry. A já doufá, že je pořád na co se těšit, protože tahle série prostě není mrtvá a ani umřít nemůže. Tohle je série, která stojí za to, a já doufám, že bude pokračovat dlouho.

 

Hodnocení: 90 %

Hororové filmy (příšery, béčka)


Přidat komentář