Gui si (2006)

70%
Originální tchajwanský horor, který mě dostal pojetím i atmosférou.

Gui si

Tchaj-wan, 2006, 108 minut

 

Režie: Chao-Bin Su

Scénář: Chao-Bin Su

Hrají:

Chen Chang (Tung)

Yôsuke Eguchi (Hashimoto)

Kar Yan Lam (Wei)

Barbie Hsu (Su)

 

Originální horory už se tak moc nevidí, natož pak v rámci duchařských hororů v Asii. To je přece jenom něco, kde tvůrci jedou na jistotu, vystačí si s lekačkami a nějakou tou vlasatou holkou, která vám jde po krku. Anebo s malým klukem, který se objeví vždy, když to vůbec nečekáte. Nejspíš se z toho poserete strachy, pokud už to není podesáté, co podobnou scénu vidíte.

Létající kostka.

Snímek „Gui si“, který je mezinárodně uváděn jako „Silk“, je trochu jiný, i když obsahuje i ty prvky klasické. Jasně, že je zde nějaký malý děsivý kluk, jasně, že je zde nějaké tajemství, jenž je potřeba vyřešit a které může vést k tomu, že budou umírat všechny postavy, které zde mají nějakou výraznější roli. Ale přesto je snímek „Gui si“ jiný než ostatní asijské horory. Že by to bylo tím Tchaj-wanem?

Chlapeček asi nevidí.

Horor „Gui si“ v sobě má tedy duchy a jde v něm primárně právě o duchy. Ale přesto jsou zde další prvky, které činí film zajímavým. Je zde předmět, který se jmenuje Mengerova houba. Jedná se o vědecky vytvořený, ale přesto magický předmět. Kostku, která v sobě dokáže upoutat ducha mrtvého člověka. A zrovna se jim objevil malý kluk. Něco jim říká, ale nikdo neslyší slova.

A je na hanbě.

Na řadu přichází speciální agent, který má za úkol zjistit, co malý duch říká. Pátrání může začít. Pátrání, které je prošpikováno děsivými scénami a dalšími duchy, kteří se zde objevují. Každé takové zjevení stojí za to, tvůrci jsou nápadití, a i když je film mnohdy více akční než hororový, hororovost není nikdy upozaděna a vždycky na diváka udeří tím správným pravým nebo levým hákem.

Radí se, co dál.

Tchj-wan ukázal, že to není jen Japonsko, případně Thajsko a Jižní Korea, kdo se snaží o horory, ale i tahle malá země dovede natočit něco, co stojí za to. A není to jen originalita, která je tak silná, ale je to i skutečnost, že stále je zachována hororová podstata a snímek má momenty, kdy vás dovede zamrazit, kdy máte pocit, že vyskočíte z kůže. A taky má parádní cool moment, jako třeba střelba na ducha. Tohle se mi líbilo.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (duchové)


Přidat komentář