Holy Motors (2012)

60%
Zajímavý experimentální kousek, který není klasickým hororem, ale rozhodně ve vás vzbudí pocity podobné těm z hororových filmů.

Holy Motors

Holy Motors

Francie, Německo, 2012, 115 minut

 

Režie: Leos Carax

Scénář: Leos Carax

Hrají:

Denis Lavant (většina postav)

Edith Scob (Céline)

Eva Mendes (Kay M)

Kylie Minogue (Eva Grace)

 

„Holy Motors“ není hororový snímek, ale jedná se rozhodně o snímek, který velké množství lidí označí minimálně za divný. Naprosto právem, protože tohle není klasické vyprávění, na které jsme zvyklí. Ona je zde chronologie, to zase ano, ale prostředky, které jsou pro vyprávění využity, jsou natolik specifické, že prostě budete mít pocit, že jste na tripu. Sem tam na tripu opravdu hodně drsném.

Kráska a zvíře.

Leos Carax není tvůrce, který by byl přístupný každému a ani se o to nesnaží. Jde mu o vizuální stránku, jde mu o pocitovou stránku, a to nejen o to, co můžete vidět, ale také o to, co můžete slyšet a co můžete cítit, tam uvnitř. Když se podíváte na obraz, něco ve vás vyvolá. Dojetí, ohromení, uznání, zhnusení, nezájem. Vždycky se nějaký pocit dostaví, pokud vám emoční funkce vašeho mozku pracují tak, jak mají.

I tohle má určitě něco říct.

Když se budete na „Holy Motors“ dívat a budete očekávat, že tohle je snímek, kde dostanete klasický příběh, asi ho ani nedokoukáte. Musíte se smířit s tím, že Leos Carax se rozhodl pro vjemovou kinematografii. Skoro se mi chce říct zážitkovou, ale ten zážitek je spíše v duchovní rovině. Budete se na jeho film, který má téměř dvě hodiny, dívat a budete něco cítit. Sem tam je to zhnusení, sem tam překvapení, sem tam zase další, ať už pozitivnější anebo negativnější pocity.

Některé výjevy jsou skutečně jedinečné.

Zaujala mě scéna dvou postav, které jsou navlečené do latexu a mají na sobě žárovky. Oddávají se čemusi, co by bylo možné nazvat sexuálními orgiemi, na druhou stranu se samy sebe, tělesně, kůže na kůži, vlastně vůbec nedotknou. Je v tom něco existenciálního. Dokážeme kolem sebe existovat, jsme si vědomi svojí přítomnosti, ale sex je pro nás něco nikoli intimního, ale spíše jen pozérského. Není to smutné?

Není to horor, ale sem tam to děsí.

„Holy Motors“ je film o vizuálních vjemech, o zvukových vjemech a pocitových vjemech. Nejsou to ale pouze scény naskládané za sebou bez smyslu, je zde příběh, je zde nějaký průběh, což je asi lepší vyjádření. Snímek by šel označit za psychedelické road movie, což je hodně zvláštní, ale takový je i film. A ono by to i docela sedělo. Tohle je road movie vašimi pocity a vaší schopností přijmout něco nového.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy


Přidat komentář