Hvozd (2015)

70%
Ani biologové to nemají jednoduché a čeká na ně pořádné nebezpečí. I v jinak celkem klidném lese.

Hvozd

The Hallow

Velká Británie, Irsko, USA, 2015, 97 minut

 

Režie: Corin Hardy

Scénář: Corin Hardy, Felipe Marino a Tom de Ville

Hrají:

Joseph Mawle (Adam)

Bojana Novakovic (Clare)

Michael McElhatton (Colm Donnelly)

Michael Smiley (Garda Davey)

 

Snímek „Hvozd“ má temnou atmosféru, která je pro horor jednoznačně pozitivním aspektem, protože na ní je možné stavět, jejím prostřednictvím je možné na diváka působit vhodným způsobem, aby každou další scénu očekával s napětím a nejistotou. A myslím, že tohle se divákovi při ledování snímku „Hvozd“ skutečně stát může. Potenciál pro to jednoznačně nepostrádá.

Venku, v noci, s dítětem...

Film má celkem zajímavý příběh, i když je založený na celkem klasické kostře. Ta klasická kostra je skutečnost, že se mladí manželé s dítětem stěhují na samotu. Tím zajímavým prvkem je skutečnost, že muž je biolog a stěhuje se s rodinou k lesu proto, že ten les chce zkoumat. Jasně, není to vyloženě geniální, ale není to špatné. Opodstatňuje to potřebu rodiny se přestěhovat.

Nevypadá to vesele.

A navíc to docela dobře souvisí s tím, že příběh musel být přenesen do lesa a vychází z jeho zkoumání. Biolog chce objevovat druhy, které žijí v les, ale nakonec zjistí, že to, co objevil, by nejspíš ještě rád zapomněl, aby nedošlo k událostem, které následovaly. Ani pro něj, ani pro jeho rodinu to nemá být období, na které by měli vzpomínat. Pokud se všichni dožijí konce.

Copak je pejskovi?

Na snímku „Hvozd“ se mi líbí, že dokáže spojit atmosférický horor s tím, který je vyloženě vizuální. A na vizuální stránce je také založeno to, kdo po manželech jde, kdo jim velmi ztrpčuje život. Je to něco, co žije v lesích, něco, co se vlivem temné hmoty změnilo v něco velmi nebezpečného, co nemusí mít vliv je na váš strach, ale i na vaši psychiku. A na to, jak se chováte ke svým blízkým.

A co je sakra tohle?!

Koprodukční snímek „Hvozd“ je snímkem atmosférickým a přitom explicitním, jedná se o snímek, kde je horor prezentován jak formou psychologickou, tak i formou vizuální. A za mě to funguje. Atmosféra je doplňována velmi drsným provedením, což nakonec graduje ve velmi nepříjemný, místy až symbolický závěr, který má ještě takovou skoro až dětinsky hororovou dohru v titulcích.

 

Hodnocení: 70 %

 

Hororové filmy (příšery)


Přidat komentář