Jack Ketchum: Red

65%
A přitom je to vlastně jenom příběh jednoho starého muže.

Jack Ketchum: Red

Red

Vydalo nakladatelství Maťa, 2016, 228 Kč

 

Kniha „Po sezoně“ mě trochu namlsala a já jsem byl docela zvědavý na to, jaké jsou další knihy, které má Jack Ketchum na svědomí. Jelikož se mi do rukou dostaly všechny čtyři, které zatím česky vyšly, rozhodl jsem se pro tu nejmenší, přece jen, člověk má pocit, že ji bude mít rychleji za sebou. A to je pravda, co si budeme povídat, ale je to i tím, že se kniha dobře čte, nejen tím, že by byla krátká. Možná byste si dokonce přáli, aby byla o něco silnější a odehrálo se toho víc, než se odehraje.

Obálka českého vydání.

Red je pes. Jeho majitelem je Avery Allan Ludlow, konkrétně mladší toho jména, protože je tu ještě devadesátiletý pán, který má stejné jméno, je v domově důchodců, ale daří se mu docela dobře. I se synem se sem tam vídají. Avery, nebo Av, jak mu říkají přátelé, nikoho nemá, alespoň ne doma. Tedy až na svého psa Reda, který je jeho společníkem a každý den tráví spolu, pokud Av není zrovna ve svém obchodě, kde prodává smíšené zboží. Prostě to, co lidé potřebují.

Obálka zahraničního vydání.

Avery rád chodí rybařit, a právě u řeky, kde se pro sebe a Red, který už celkem zestárnul, snaží chytit pár kousků, začíná příběh knihy. Je to taková pěkná idylka, do které prostě musí spadnout nějaký kámen, aby rozvířil klidnou hladinu. A tím kamenem je trojice mladíků, nejstaršímu je asi osmnáct, kteří se jen tak toulají lesem. Ten nejstarší má brokovnici, kterou by očividně rád použil. Tohle není setkání, které by měl Avery snadno rozdýchat. Natožpak Red…

 

Avery přišel o psa činem, který byl prostě nelidský, hloupý, z rozmaru. Tohle se mu nelíbí. Chce, aby viníci pykali. Nechce se mstít, prostě jen chce, aby se přiznali k tomu, co udělali a aby je jejich rodiče potrestali za to, co provedli. Jenže tady Av hned narazí. Otec střelce a druhého ze tří mladíků, je přesvědčen o tom, že jeho synové to udělat nemohli. Nechce je nijak potrestat, neptá se, nechce odhalit pravdu. A tak jde Avery na policii. Tam mu řeknou, že jelikož jde „jen“ o psa, asi to nikdo moc řešit nebude. Av se ale dál snaží, jak může, aby se alespoň něco stalo.

Jack Ketchum.

Kniha „Red“ možná trochu překvapí. Není vyloženě akční, není vyloženě hororová, vlastně je to spíše thriller, který spěje ke konci, jež může překvapit. Jako kdyby Jack Ketchum vzal téma, kde je jasné, jak to bude pokračovat, a rozhodl se, že vás překvapí tím, že to takové nebude, že to bude podáno jinak, civilně, žádné velké masakry. Tohle je příběh muže, který přišel o psa, příběh muže, který nechce tu zbytečnou smrt nechat jen tak být. A to je na knize nejlepší. Postava Averyho a její vykreslení. Samotný příběh je pak celkem jednoduchý, i když má skvělé záporáky. Lidské a přitom nelidské.

Obálka zahraničního vydání.

Jack Ketchum nechtěl napsat velkou knihu, chtěl napsat celkem jednoduchý příběh o tom, kde ukáže, jak jsou lidé zlí, stejně jako ukáže, jak umí být obětavý, jak nic není černobílé, jak je to celé šedé a něco pozitivního se těžko hledá. Napsal především dobrou hlavní postavu, kolem níž se všechno točí, pak už je to celkem přímý tah na bránu, kde vás nic zásadně nevytrhne. Stačí to na příjemný čtenářský zážitek, ale na nic víc nikoli. Tohle není kniha, která vás oslní, prostě se jen chvíli zamyslíte nad tím, jaká hovada někteří lidé někdy jsou. A nejde jen o to, že zastřelí psa, jde o to, jak se chovají poté a co si o sobě myslí. Jack Ketchum možná rozehrál místy – hlavně s postavou starého McCormacka – až moc velkou hru, která ale zůstala malá a v některých ohledech nedořešená.

 

Hodnocení: 65 %

 

Hororové knihy (zvířata, vrazi)


Přidat komentář