Kam se hrabe Hollywood (2008)

100%
Další skvělý dokument, který natočil australský tvůrce a velký fanoušek Mark Hartley.

Kam se hrabe Hollywood

Not Quite Hollywood: The Wild, Untold Story of Ozploitation!

Austrálie, USA, 2008, 103 minut

 

Režie: Mark Hartley

Scénář: Mark Hartley

Hrají:

Phillip Adams

Glory Annen

Christine Amor

Victoria Anoux

 

Mark Hartley mě naprosto dostal svým dokumentem „Holky s mačetami útočí!“, a tak jsem se prostě musel vrátit k dokumentu, který natočil ještě před tímto filmem. Jeho prvním skutečně úspěšným dokumentem byl právě snímek „Kam se hrabe Hollywood“, v kterém se věnuje filmu australskému a samozřejmě se nezajímá o áčkovou produkci, ale především o snímky béčkové, nikoli pouze hororové.

 Plakát k filmu zase výborný.

Jak uvádí podtitul v anglickém názvu, tak se jedná o bouřlivé a nevyprávěné příběhy spojené s oziploitation. Pojem oziploitation představuje australské exploatační filmy, tedy takové filmy, které v sobě mají krev, násilí, nahotu a pořádně drsný jazyk. A hned od začátku je jasné, že v oblasti exploatace byly Australané trochu někde jinde, než například Američané okolo Rogera Cormana, kteří byli představeni ve snímku „Holky s mačetami útočí!“. Australané se nebáli ukázat více.

 Legendární Patrick.

Přiznám se, že australský film mě nikdy moc nenadchnul. Horory, které jsem z téhle země viděl, mě neoslovily, snad s výjimkou „Wolf Creek“, u kterého se mi dokonce líbil i druhý díl. Většinou jsem s jejich filmy však měl problémy. Jenže Mark Hartley dokáže vykuchat filmografii, na kterou se zaměří, tak dokonale, že má člověk chuť si sehnat všechno, co v dokumentu vidí. A že toho není málo.

 I Quentin řekl svoje.

Mark Hartley prezentuje skutečně velké množství filmů ze 70. a 80. let, filmů žánrových, specifických, ale i takových, které k té hlavní produkci nemají moc daleko. Nechává mluvit osobnosti australského, ale i světového filmu. Mezi nimi nechybí ani taková jména jako Quentin Tarantino, Stacy Keach, Dennis Hopper nebo Jamie Lee Curtis, z těch mladších pak také Leigh Whannell či James Wan.

 Prostě Australané.

„Kam se hrabe Hollywood“ je další skvělou ukázkou toho, jak se mají točit dokumenty o filmech, a to i o filmech, které jsou béčkového ražení. Je to točené s nadšením, jsou představeny osobnosti, které stojí za pozornost a o nichž byste se jinak nedověděli. Tohle je prostě něco, proč se vyplatí na podobné filmy podívat. Pokud nemáte rádi béčka, tady si uvědomíte, že mají něco do sebe a že byste svoje názory možná měli trochu přehodnotit. A ne jen proto, že tu uvidíte skutečně pěkná prsa.

 

Hodnocení: 100 %

Hororové filmy (béčka)


Přidat komentář