Kick-Ass: Nářez

85%
"Kick-Ass: Nářez" je dokonalé spojení drsného scénáře s výbornou kresbou. Kultovní komiks, který hodně pozměnil žánr současnosti.

 

Kick-Ass: Nářez

Vydalo nakladatelství Crew, 2010, 429 Kč

 

Scénář: Mark Millar

Kresba: John Romita Jr.

 

„Kick-Ass: Nářez“ je jedním z těch komiksů, které se snaží postavit klasický superhrdinský mainstreamový komiks na hlavu. Nedivím se tomu, protože sám místy přestávám chápat, jak je možné, aby DC Comics a Marvel stále vydávaly to, co vydávají. Hlavně tedy v takovém množství. Obří event „The New 52“ má dobré série, ale zhruba polovina z nich je prostě jen plácání, které nemá valný smysl. U Marvelu by se daly stejně tak najít série, které za moc nestojí. Tvorba Marka Millara, který dělá pro Icon, drsnější odnož Marvelu, je však výjimkou. I u nás vyšly věci, které se Millarovi hodně povedly. Kromě „Kick-Ass: Nářez“, je to série „Ultimates“ anebo „Wanted: Mrtvý nebo živý“.

Obálka českého vydání komiksu Kick-Ass: Nářez.

Na Necronomiconu byl již recenzován snímek „Kick-Ass“, který z komiksu vychází. I když je film můj zamilovaný, rozhodně to ještě není taková jízda, jakou předvedli Millar a Romita Jr. na stránkách komiksu. Společnými silami vytvořili zásadní dílo, které je brutální, sprosté, ale hlavně nápadité a skutečně se mu daří něco podobného, co se dařilo jiným tvůrcům v 80. letech. Bere základy superhrdinského komiksu a pojímá je naprosto jinak, velmi nekompromisně.

Ukázka z českého vydání komiksu Kick-Ass: Nářez.

Superhrdinský komiks staví na hodnotách, jako jsou čest, spravedlnost a kostým. Je to boj dobra se zlem většinou v té nejkrystaličtější podobě. Lidé, kteří jsou superhrdiny, mají určité superschopnosti, nebo ví, jak se k nim dostat. Dave Lizewski je obyčejný kluk, v podstatě nýmand, s kterým byste se, pokud nemáte rádi komiksy, asi moc nebavili. Je to přesně ten týpek, co s ní o svých prsatých učitelkách, masturbuje nad vším, co je trochu svlečené a vykazuje známky ženského pohlaví. Není to typický hrdina, a to ani ve chvíli, kdy na sebe navlékne kostým a chce se jedním z nich stát.

Ukázka z českého vydání komiksu Kick-Ass: Nářez.

Je zvláštní, že to ještě nikoho pořádně nenapadlo. Je přece snadné stát se superhrdinou. Hodit na sebe nějakou maškaru, vyběhnout do ulic a zmastit pár hajzlů, co obtěžují město a jeho ctihodné občany. Dave se hned na prvním výletu dovídá, že to vůbec jednoduché není. I když téměř zemře, stejně je posedlost superhrdinstvím – adrenalinem? – silnější než on. Musí pokračovat v tom, co začal, musí do ulic. A tak se setkává se skutečnými superhrdiny, které překladatel překřtil na Zabijačku a Taťuldu (Hit-Girl a Big Daddy). Musím říct, že tohle mě vážně dostalo. Za chvíli už budeme překládat i další jména. Spolu se Supermužem na nás budou v kinech útočit Netopýří chlap a Úžasný pavoučí týpek. Překladatelé by měli mít soudnost a zbytečně nepřekládat vše.

Ukázka z českého vydání komiksu Kick-Ass: Nářez.

Mark Millar spolu s Johnem Romitou Jr. vytvořili neskutečné dílo, které otevřelo dveře dalším lidem, kteří také mají zájem na tom, aby se i superhrdinský komiks někam posunul. John Romita Jr. ukázal, že dávno vystoupil ze stínu svého otce, a i když je jeho kresba pro mainstream dokonalá, stejně tak dokáže krásně nakreslit průstřel hlavy a vylétnutí mozku. Komiks je velmi sprostý, velmi drsný, ale pokud vám tohle nevadí, užijete si ho, protože to je parádní jízda, která vás donutí přemýšlet o tom, jestli byste se i vy nechtěli stát samozvaným strážcem pořádku.

 

Hodnocení: 85%

Hororové knihy (komiks, vrazi, děti, komedie)


Přidat komentář