Krvavé narozeniny (1981)

75%
Takové děti mít nechcete. Jejich vraždění je v tomhle podání hodně nepříjemné.

Krvavé narozeniny

Bloody Birthday

USA, 1981, 85 minut

 

Režie: Ed Hunt

Scénář: Ed Hunt a Barry Pearson

Hrají:

Lori Lethin (Joyce Russel)

Melinda Cordell (Paní Brody)

Julie Brown (Beverly Brody)

Joe Penny (Harding)

 

Snímek „Krvavé narozeniny“ je za mě jeden z těch zapadlých pokladů, které člověk, co má rád filmy, objevuje spíše náhodou, protože se o nich tolik nemluví, nejsou v hledáčku velkého množství lidí. Na ČSFD má film v době psaní recenze celkem 131 hodnocení, na IMDb je to 3 104 hodnocení. Není to vyloženě málo, ale není to ani hodně. Proto jsem rád, že jsem se k filmu dostal a že jsem jeden z těch, co mohli film hodnotit.

 Takové milé děti.

Americký horor „Krvavé narozeniny“ je na první pohled celkem nenápadný. Prostě film o tom, jak se žije lidem na předměstí, jak je tu všechno v pořádku, jak se tu neděje nic zajímavého. Až na to, že před několika ledy – bude tomu již deset let – se zde narodily celkem tři děti. Všechny v jeden čas – jednalo se o zatmění měsíce. To musí mít na děti rozhodně nějaký vliv.

 A jak rády trhají... balící papír.

Ten vliv rozhodně není nijak pozitivní. Ale místním to není hned jasné. Jak že se ten vliv projevuje? Jednoduše tak, že za andělskými tvářemi se skrývá víc zloby než u takového dospělého. Děti jednoduše nesnesou, když se jim, někdo staví do cesty, když je někdo otravuje nebo dokonce napomíná, dá se očekávat, že takový člověk neskončí zrovna dobře. Tyhle děti jsou prostě zlé.

 Ale umí to i s nožem a pistolí.

Scény, kdy se děti pouštějí do vraždění, jsou prostě skvěle natočeny. Například scéna se šerifem je výborná, lehce překvapivá a hlavně skvěle nasnímaná. Ale musím uznat, že to není jediná scéna, která ve mně dokázala vzbudit nepříjemné pocity. Skutečně jsem chvílemi ani nechtěl vidět, co se stane. Když sledujete filmové zabíjení, je to nepříjemné, ale když to dělají dětmi s těmihle výrazy, je to skutečně děsivé.

 S pistolí hodně dobře.

Snímek „Krvavé narozeniny“ má velkou výhodu v to, že děti zahrály své role skutečně skvěle. A navíc jsou jejich způsoby zabíjení velmi vynalézavé. O to je sledování jednotlivých scén ještě nepříjemnější. Ano, jsou zde nějaké nedostatky, pokud se týká zpracování jednotlivých vraždících scén, ale vynahrazuje to celková atmosféra filmu, stejně jako jeho vyústění.

 

Hodnocení: 75 %

Hororové filmy (vrazi, děti)


Přidat komentář