L'amante del vampiro (1960)

60%
Trochu baletní školy a do toho upír.

L'amante del vampiro

Itálie, 1960, 85 minut

 

Režie: Renato Polselli

Scénář: Ernesto Gastaldi, Giuseppe Pellegrini a Renato Polselli

Hrají:

Hélène Rémy (Luisa)

Tina Gloriani (Francesca)

Walter Brandi (Herman)

Isarco Ravaioli (Luca)

 

Starý italský horor, navíc černobílý, tohle by mohlo být něco pro milovníky žánru a jeho různých podob. A skutečně, snímek „L'amante del vampiro“ je určen především jim, protože v sobě má takovou tu zvláštní atmosféru 60. let, kdy si chvílemi nejste jistí, jestli sledujete pohádku, gotický horor, anebo jestli na řadu nepřijde i něco trochu drsnějšího. To ale spíše nečekejte.

Trochu si zatancovat.

Snímek „L'amante del vampiro“ je někdy v mezinárodní distribuci uváděn jako „The Vampire and the Ballerina“, případně jako „The Vampire's Lover“, což je očividně doslovný překlad. Ten první mezinárodní název ale trochu naznačuje, že tu bude i něco s baletkami. Popravdě je to jen proto, že je zde jedno taneční číslo, které vás možná i svým zařazením nakonec docela překvapí.

Hlavně se ale před tím protáhnout.

Italský horor „L'amante del vampiro“ je přece jen spíše tím gotickým hororem, kdy se hodně hraje na atmosféru, která je vytvářena kontrastem černé a bílé a světla a stínu. Není to žádný nový postup – a nebyl jím ani v době vzniku – ale pořád celkem funguje. Vzhledem k tomu, že se pak tvůrci postarali o znetvoření onoho titulního upíra, dovedu si představit, že ve své době to mohlo na diváky působit i trochu děsivě.

Pořádné zoubky má.

Příběh je vlastně jen o tom, že se dvě ženy a jeden muž náhodou dostanou na starý hrad, o kterém divák už tak trochu ví, že se tam děje něco hodně děsivého. Ale spolu s trojicí zjišťuje, co to skutečně je a jaké budou následky setkání s obyvateli hradu. Není to nic světoborného, ale díky tomu, jak je film starý, v sobě má něco, co vás dovede i po těch letech alespoň trochu okouzlit.

A musí za to pykat.

Lehce mě překvapilo, že snímek „L'amante del vampiro“ více nepoužíval nějaké triky, vlastně jen masky. Tady si to v některých scénách doslova říkalo o prolínání obrazů, vypadalo by to skvěle, ale nakonec to řešil jen obyčejný střih, což je dle mého trochu škoda. I tak v sobě má ale snímek „L'amante del vampiro“ své kouzlo a najde si fanoušky i v dnešní době moderního, lekacího hororu.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (upíři)


Přidat komentář