La nuit de la mort! (1980)

60%
Být ošetřovatelkou staříků a stařenek není sranda.

La nuit de la mort!

Francie, 1980, 91 minut

 

Režie: Raphaël Delpard

Scénář: Raphaël Delpard a Richard Joffo

Hrají:

Isabelle Goguey (Martine)

Charlotte de Turckheim (Nicole)

Michel Flavius (Flavien)

Betty Beckers (Hélène)

 

„La nuit de la mort!“ je trochu nenápadný snímek, který vám podle jména na první pohled nic neřekne a ani neprozradí. On i celkem nenápadně začíná, ale když se rozjede, tak místy představuje hodně dobrou atmosféru, která vás strhne a donutí vás se trochu ošívat. Netvrdím, že se to filmu daří celou dobu, ale jsou zde momenty, kdy vás místní stařečkové docela vyděsí.

 Že by hromadná zástava srdce?

Hlavní postavou je Martine, která se má stát ošetřovatelkou v jednom luxusnějším domě pro seniory, kteří jsou na první pohled možná trochu obyčejní a staří, i když ještě celkem pohybliví, ale na druhý pohled se v nich skrývá trochu více. Je to hlavně v tom, že ta jejich pohyblivost je ještě o něco větší, než by se na první pohled zdálo. A když se v noci vydají na pochod, jde z nich strach.

 Která to schytá?

Nová ošetřovatelka si musí zvykat na různé postavy a jejich libůstky, protože někteří staříci jsou celkem zlomyslní, ale tak co byste taky dělali, kdybyste se celý den nudili na kolečkovém křesle. Jenže i tahle zlomyslnost je nic proti touze, která je ve všech stařících zakořeněna. Oni prostě nechtějí umřít a jsou ochotni udělat cokoli, aby se jim podařilo žít pořád dál a dál.

 Nejlepší ještě čerstvé.

Právě na ošetřovatelce Martine je, aby jejich tajemství odhalila a pokusila se uniknout, dokud ještě bude čas. Problém s filmem je trochu v tom, že je docela předvídatelný a na první pohled poznáte, jestli je daná postava magor, nebo ne. To je trochu škoda, protože snímek stojí na gradaci, která je třeba z hlediska gore velmi dobrá. Ale právě postavy to trochu zabíjejí, protože víte, že dělají něco špatného. Přesto se v první polovině daří vytvářet výtečnou atmosféru jen díky hudbě a očekávání. A také pomalému pochodu staříků.

 Nádherná ukázka trikařské práce.

Horor „La nuit de la mort!“ je takovou pěknou vykopávkou, na kterou narazíte spíše náhodou, pokud budete mít štěstí. Je to ale pěkná ukázka toho, co se v Evropě na počátku 80. let natáčelo. Je to krvavé, i když ne přehnaně – přesto vás jedna scéna dostane – má to atmosféru a nakonec to má i herečku, na kterou se budete rádi dívat, protože je taková pěkná, přirozená a není umělá.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář