Lovec trolů (2010)

75%
Jeden z nejoriginálnějších filmů poslední doby, který k nám z Norska přišel. Jestli jste si mysleli, že víte, kdo je to trol, tak tenhle film vás přesvědčí, že je pravda jinde. A jestli jste si mysleli, že "Záhada Blair Witch" byla geniální, budete překvapeni.

 

Lovec trolů

Trolljegeren

Norsko, 2010, 90 minut

 

Režie: André Øvredal

Scénář: André Øvredal

Hrají:

Otto Jespersen (Lovec trolů)

Glenn Erland Tosterud (Thomas)

Johanna Mørck (Johanna)

Tomas Alf Larsen (Kalle)

 

            Mockumentary už v hororu není vůbec nic nového, stačí vzpomenout na Lake Mungo nebo známější „Paranormal Activity“, i když je pravdou, že ten není dělaný jako dokument, ale v podstatě pouze jako záznam skutečných událostí. O „Lovci trolů“ se mluví již dlouho jako o jednom z nejlepších hororů, které byly v poslední době natočené. Navíc se jedná o horor norský. Norsko se předvedlo skvělou podívanou už ve snímku Mrtvý sníh. „Lovec trolů“ jen potvrdil, že potenciál tu rozhodně je a že Norové ještě mají co říct.

Jediný a jedinečný lovec trolů.

            Čím je „Lovec trolů“ tak úžasný? Tak zaprvé – a to je naprosto hlavní – se zde objevují trolové, jejich mytologie a v podstatě všechno, co nám o nich Norové mohou říct. A samo o sobě je to skvělý nápad, protože mimo severské země tyhle bytosti prostě nejsou tak známé a moc tomu nepomohl ani Harry Potter, kde jsme se dověděli hlavně to, že trolové pořádně zapáchají a chtějí si to s Potterem rozdat na férovku v dívčí umývárně. „Lovec trolů“ nám vysvětlí všechno z mytologie a vytváří tak naprosto realistický svět s fantastickými prvky.

Když si na trola správně posvítíte, celý zkamení.

            Aby mohl být film ze žánru mockumentary, musí se jednat o rádoby dokument. A to nám zajišťují tři studenti, kteří se rozhodli natočit film o medvědovi, a nakonec z toho vyšla pořádná pecka, protože se setkávají s titulním lovcem trolů a nakonec i samozřejmě s troly samotnými. Věděli jste, že jich je víc druhů a že mohou mít i víc hlav? Já tohle nevěděl, a tak jsem si z tohohle pohledu film skutečně užíval. Protože z druhého pohledu je to jen obyčejný rádoby dokument, kterému chybí větší napětí, aby to mohl být skutečný horor. Ale ten svět, který je kolem toho vytvořen... to je prostě paráda. A klidně jim sežeru i to, že lovec trolů pracuje pro vládu, která o všem ví a vše zastírá.

To jste si vážně mysleli, že lov trolů bude bez komplikací?

            Asi je to poznávací známka norských hororů, i když je pravda, že jich zase tolik neznám. Snaží se do filmu vpasovat humor, a to i v tomto případě. A tak se možná pousmějete u trolího pšouku nebo u vztekliny. Toho vtipu tu zase není tolik, ale film je celkově příjemně odlehčen a nebere se tak vážně jako třeba Záhada Blair Witch, což dokazuje i poslední scéna „Lovce trolů“, která je zde přesně proto, aby nás ujistila, že je všechno v pohodě a trolové vlastně vůbec nejsou. Anebo to na nás nehrají? Až se někdy do Norska vydám, a že bych moc rád, podívám se po nich a dám vědět.

Tohle je vážně pořádný macek.

            „Lovec trolů“ tak není geniálním dílem, které by bylo inovativní v technice, ale skvěle využívá zavedených postupů, které navíc doplňuje naprosto skvělými digitálními triky. Jasně. Sem tam je vidět, že je to celé počítačově udělané, ale to jsou tak malé chybičky, že člověk, kdyby jen trochu chtěl věřit, může „Lovce trolů“ brát jako skutečnou nahrávku.

            „Lovec trolů“ mě dostal a já se u filmu bavil. Nenudil mě, a tak mu dávám relativně vysoké hodnocení. Trochu mě děsí – v tom špatném slova smyslu – jediná skutečnost. Američani – konkrétně Chris Columbus – koupili práva na remake „Lovce trolů“, což je samo o sobě šílenost. Norové mají k trolům vztah, ale jaký k nim má vztah Columbus, kromě toho, že točil první dva Pottery? Tohle prostě nedopadne dobře.

 

Hodnocení: 75%

Hororové filmy (příšery, zvířata, found footage)


Přidat komentář