Muse (2017)

50%
Múzy inspirují, ale někdy za své kouzlo něco mohou chtít.

Muse

Španělsko, Irsko, Belgie, Francie, 2017, 107 minut

 

Režie: Jaume Balagueró

Scénář: José Carlos Somoza, Jaume Balagueró a Fernando Navarro

Hrají:

Elliot Cowan (Samuel Solomon)

Franka Potente (Susan Gilard)

Ana Ularu (Rachel)

Leonor Watling (Lidia Garetti)

 

Jaume Balagueró už je celkem zavedeným a také schopným hororovým autorem, který je silný mimo jiné díky tomu, že si sám píše své scénáře. Alespoň ve většině případech se na nich alespoň částečně podílí. A to platí i v případě snímku „Muse“, který byl natočený ve španělsko-irsko-belgicko-francouzské koprodukci. A jedná se o celkem zajímavý pokus, který ale nebyl dotažen k dokonalosti.

Že by múzy?

Španělský režisér a scenárista Jaume Balagueró se uchytil především díky sérii REC, kterou vytvořil spolu s Pacem Plazou, ale pak sám přišel se snímkem „Zatímco spíš“, který se velmi povedl. Až nepříjemně moc dobře. „Muse“ je z trochu jiného soudku, i když se stále jedná o horor, kde je docela velký důraz na reálné skutečnosti, které jsou jen doplněny paranormálními prvky.

Múzy mohou být i krvavé.

Jak anglický titul snímku „Muse“ napovídá, bude se jednat o film, kde budou mít důležitou rolí múzy. Tedy podle titulu jen jedna, ale ono jich je přece jen trochu víc. A jak to tak bývá, múza přináší inspiraci. Je tahle inspirace může něco stát. To zjišťuje i Samuel (Elliot Cowan), jehož mladá přítelkyně se mu zničehonic zabije ve vaně, prostě si jen prořízne ruce a nechá se vykrvácet.

A jejich oběti také.

Samuel je ze smrti své partnerky celkem v háji, rok není schopen nic dělat, pracovat, ale pak to začne být teprve špatné. Zdají se mu sny, zlé sny. Je v nich rituálně vražděna nějaká žena. O co více ho překvapí, když k vraždě pak skutečně dojde. Zajímavější je, že na místě činu, kde chce na vlastní pěst pátrat, není sám, ale setkává se tam s ženou, která měla stejný sen jako on.

Když si dáte pořádnou vrstvu mejkapu.

Dle mého názoru tady Jaume Balagueró nezvládl gradaci hororu, snažil se mít tajemný film, ale trochu to dějově překombinoval v naději, že diváka překvapí, možná dokonce zaskočí. To se mu vyloženě nepovedlo, ale musí se tomu nechat, že snímek má místy velmi dobrou atmosféru, sem tam jsou zde scény, které skutečně stojí za zhlédnutí. Ale jako celek to není nadprůměrné.

 

Hodnocení: 50 %

 

Hororové filmy (příšery, mysteriózní)


Přidat komentář