Nebojácní (1981)

50%
Archandělé se Lucifera nebojí, i když ten se rád vrací.

Nebojácní

Fear No Evil

USA, 1981, 109 minut

 

Režie: Frank LaLoggia

Scénář: Frank LaLoggia

Hrají:

Stefan Arngrim (Andrew Williams)

Elizabeth Hoffman (Mikhail / Margaret Buchanan)

Kathleen Rowe McAllen (Gabrielle / Julie)

Frank Birney (Otec Daly)

 

Starší horor, který na první pohled vypadá trochu jako „Satan přichází“, ale ve skutečnosti si jde svou vlastní cestou, která někoho může bavit, ale která jinému bude připadat jako krvavější forma fantasy. Ale ono to tak bývá, když do děje zakomponujete anděly, i když v tomhle případě nikoli nějak moc okřídlené. Ten fantasy prvek je z toho pak celkem moc cítit.

 Hlavně se toho nebát.

Na začátku filmu se dozvídáme, že Lucifer má lidskou podobu a sestoupil na zemi, kde dělá docela problémy. Naštěstí jsou tu tři andělé – vlastně rovnou archandělé – kteří se rozhodli, že se svět musí Lucifera zbavit. A ono se jim to docela povede, protože on skutečně umírá, anebo alespoň jeho lidská podoba umírá, ale on už v tu chvíli slibuje, že se zase jednou vrátí. A co ďábel slíbí...

 Není to jen divadlo.

Posouváme se o osmnáct let dále a seznamujeme se s mladíkem, který nemá rozhodně milý pohled. Trochu nenápadný kluk takový ten, co nechce vynikat, ale většinou se stává terčem šikany, ať už ze strany žáků anebo třeba i učitelů. S tím mladíkem není něco v pořádku, i když sám si to uvědomuje až během svých osmnáctých narozenin, kdy se jemu samotnému odhalí vlastní ďábelská podstata.

 Taky se tam propichuje.

Je na archandělech, tentokrát už jsou jen dva a mají ženskou podobu, aby se s Luciferem vypořádaly. Jenže to není jednoduché, protože on bude chtít chodit po světě s plnou parádou, což vlastně znamená, že bude chtít sem tam někoho zabít v naději, že to bude hodně krvavé a bude to mít na diváka ten správný efekt. Nic moc víc v tom skutečně není, jen snaha trochu překvapit docela dobrými scénami zabíjení.

 Milý mladík.

Snímek „Nebojácní“ má takový příjemný osmdesátkový nádech, pro který si ho mohou nějací diváci oblíbit, ale na druhou stranu je to i takový film trochu o ničem, kde víte, jak to asi celé dopadne. Ten příběh je prostě až moc fantasy a horor se zde projevuje hlavně krvavým pojetím, což úplně nestačí. Za mě si to ale sáhne alespoň na ten průměr, ale víc tomu dát nemohu.

 

Hodnocení: 50 %

Hororové filmy (satan)


Přidat komentář