Nepříčetná (2018)

70%
Steven Soderbergh lehce nakouknul do hororu a docela mu to vyšlo.

Nepříčetná

Unsane

USA, 2018, 98 minut

 

Režie: Steven Soderbergh

Scénář: Jonathan Bernstein a James Greer

Hrají:

Joshua Leonard (David Strine)

Claire Foy (Sawyer Valentini)

Sarah Stiles (Jill)

Amy Irving (Angela Valentini)

 

Steven Soderbergh dlouhou dobu nepatřil k režisérům, které bych nějakým způsobem vyhledával, ale jednalo se o tvůrce, jenž se ke mně stejně dostal. Jeho filmy prostě byly vidět. I tak jsem si je ale moc neužíval, nehodnotil jsem je jako nějakou extra třídu. Ale od té doby, co si začal vybírat spíše televizní a nezávislé projekty, mě jeho tvorba začala bavit a jsem na ni zvědavý.

Chtěla by být normální.

Proč? Především proto, že Soderbergh vždycky ví, co chce natočit. A jako kameraman k tomu přistupuje i velmi specifickým způsobem, což je na filmu „Nepříčetná“ velmi patrné, a to v dobrém smyslu. Velmi časté záběry na obličej postav, kdy kameraman v podstatě sedí proti hercům, v různých úhlech, se jen prohlubuje atmosféra, jež je na diváka velmi dobře přenášena.

Ještě že může volat.

Atmosféra je zde dobře vytvářena, a to i přesto, že má snímek celkem jednoduchou, i když nikoli nepřekvapivou linii. Žena je na svou vlastní žádost zavřena do psychiatrické péče, i když sama asi úplně netušila, do čeho jde, což zjistí hned po prvních minutách, kdy v zařízení je. Ale oni mají starost jen o to, aby byla v pořádku. Alespoň do chvíle, kdy Sawyer (Claire Foy) mezi zaměstnanci uvidí svého stalkera.

Někdy jsou ty záběry opravdu blízké.

Snímek „Nepříčetná“ je velmi dobře natočen v tom smyslu, že dlouho nebudete vědět, co je vlastně pravda, jak moc je hlavní postava šílená, jestli vůbec, co už si jen vymýšlí. Smyslem snímku ale není prezentovat nějaké podivné snové sekvence. To vůbec. On je celou dobu maximálně realistický. Vše, co se zde odehrává, sledujeme bez nějakých snových brýlí, ale přesto si nejsme jisti, kde je pravda. To je prostě paráda.

Většinou se jen díváme.

Steven Soderbergh ukázal, že malé filmy jsou mu blízké a že si s nimi dovede vyhrát. Tady měl k ruce velmi povedený scénář, což se ukázalo jako maximálně silná zbraň, z níž vytěžil maximum. Někdy je v jednoduchosti síla, když za to vezme správný tvůrce. A jak se ukázalo, Steven Soderbergh tím schopným tvůrcem jednoznačně je, a to nikoli jen díky skvělé kameře, s níž umí divy.

 

Hodnocení: 70 %

 

Hororové filmy (mučení, vrazi)


Přidat komentář