Nightkill (1980)

60%
Noirový film, který má prvky hororu, jež postupně gradují.

Nightkill

Západní Německo, 1980, 97 minut

 

Režie: Ted Post

Scénář: Joan Andre a John Case

Hrají:

Jaclyn Smith (Katherine Atwell)

Robert Mitchum (Donner / Rodriguez)

Mike Connors (Wendell Atwell)

James Franciscus (Steve Fulton)

 

Snímek „Nightkill“ má celou dobu parádní atmosféru, u které si celou dobu říkáte, že by mohlo přijít něco velkého. Jenže právě to je velká chyba tohoto snímku, ono nakonec nic velkého nepřijde a film najednou končí. A to je pořádná škoda, protože „Nightkill“ by si trochu lepší gradaci ještě zasloužil. Ten začátek osmdesátek je z toho cítit skutečně velmi pěkně.

Uvidíme něco ve sprše?

„Nightkill“ v konečném důsledku vlastně ani není pořádný horor, protože někde pod tím se spíše jedná o film noir a thriller. Z hlediska filmu noir je to zařazení filmu „Nightkill“ celkem zajímavé, a to v tom smyslu, že tentokrát není hlavní postavou muž, který by potkal svou femme fatale, ale hlavní postavou je žena, která se vědomě i nevědomě zaplétá do klubka intrik.

Krásná to ona je.

Základ je celkem prozaický. Wendell Atwell je celkem pořádné hovado, arogantní člověk, kterého nechcete mít za přítele, protože je to prostě sketa. Jenže je to taky člověk, který má moc a peníze, takže není moc radno si na něj vyskakovat. A manželka si moc nevyskakuje. Alespoň ne do chvíle, než je Wendell otráven, s čímž ona celkem snadno souhlasí. Jde jen o to se zbavit těla.

Legendární Robert Mitchum.

A najednou se na sebe začínají vršit události, které jen potvrzují skutečnost, že zbavit se mrtvoly není jednoduché, ještě navíc ve chvíli, kdy ani pořádně nebyl váš plán udělat z manžela mrtvolu, a to i přesto, že s takovým stavem vlastně souhlasíte. Najednou už to není sranda, už vám zase na srdce skočil další kámen, protože se bojíte, že by mohlo jít i o váš život.

Jejího manžela nemá nikdo moc rád.

Snímek „Nightkill“ má svoje tempo, má svoje velmi dobré scény, a pak má finále, které se strašně moc chce tvářit jako něco, co je opravdu chytré, ale ve skutečnosti to nemá na to, aby vás to ke konci uzemnilo. A tak je zde alespoň skvělá finální scéna, na kterou jsem opravdu koukal, protože je nádherně zvládnutá po stránce masky. To jsem ani nečekal, že to bude tak drsné.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář