Oči Laury Marsové (1978)

65%
Povedené mysteriózní giallo v americkém provedení.

Oči Laury Marsové

Eyes of Laura Mars

USA, 1978, 104 minut

 

Režie: Irvin Kershner

Scénář: John Carpenter, David Zelag Goodman, Tommy Lee Jones, Julian Barry, Mart Crowley a Joan Tewkesbury

Hrají:

Faye Dunaway (Laura Mars)

Tommy Lee Jones (John Neville)

Brad Dourif (Tommy Ludlow)

Rene Auberjonois (Donald Phelps)

 

„Oči Laury Marsové“ jsou mainstreamovým americkým pokusem o to, aby bylo natočeno giallo ve více americkém duchu, i když pravda, rozhodně ne tak drsné. Na druhou stranu je zde dost nahoty k tomu, aby to mohl zaujmout už jen pro tento prvek. Přece jen, když máte fotografku aktů, té nahotě se nevyhnete. A to je jenom dobře, dámám to tady slučí na každém záběru.

Laura Mars

Na filmu se jednoznačně podílela zajímavá jména. Režie se ujal Irvin Kershner, který si o dva roky později stříhnul pátou epizodu „Star Wars“. Scénář k filmu napsal John Carpenter, respektive je autorem příběhu a spoluautorem scénáře, jeden z mále, které si sám nenatočil. A přímo ve filmu si můžete užít herce jako Faye Dunaway, Tommy Lee Jones, Brad Dourif, Rene Auberjonois nebo Raul Julia.

Laura Mars a její modelky

Příběh není špatný. Laura Mars (Faye Dunaway) je uznávanou fotografkou, která fotí zajímavé kompozice, kde jsou nahé modelky a mnohdy i muži naaranžovaní jako mrtvoly. Policii to začne zajímat, protože to skoro vypadá, že by Laura mohla mít buď přístup k fotografiím vražd, které nebyly nikde zveřejněny, anebo se přímo nějak na vraždách podílela.

Laura fotí.

Jenže ono je to celé trochu komplikovanější, jak si sama Laura začíná uvědomovat. Ona totiž jako kdyby e dívala očima vraha ve chvíli, kdy tento chce vraždit. Je jasné, že John Neville (Tommy Lee Jones), detektiv newyorské policie, bude mít na Lauru otázky, protože její chování je podivné. Jenže vraždy nekončí a je potřeba zjistit, kdo tedy vlastně vraždí a jeho řádění zamezit.

I Tommy Lee Jones byl... mladší.

Americký snímek „Oči Laury Marsové“ má nějaké svoje problémy, co se scénáře týká, rozhodně to nemá nejnečekanější závěr, jaký byste si dokázali představit, ale příběh docela zajímavě graduje a díky skvělým hereckým výkonům je snímek velmi sledovatelný. I zde John Carpenter jako scenárista ukazuje, že měl skvělé nápady, jen tady to nebylo dotaženo k dokonalosti.

 

Hodnocení: 65 %

 

Hororové filmy (vrazi, mysteriózní)


Přidat komentář