On ví, že jsi sama (1980)

45%
Když ví, že je sama doma, tak to po ní asi půjde.

On ví, že jsi sama

He Knows You're Alone

USA, 1980, 94 minut

 

Režie: Armand Mastroianni

Scénář: Scott Parker

Hrají:

Don Scardino (Marvin)

Caitlin O'Heaney (Amy Jensen)

Elizabeth Kemp (Nancy)

Tom Rolfing (Ray Carlton)

 

Osmdesátá léta byla pro slashery doslova obdobím žní, ale je jasné, že ne každý takový film se dokázal uchytit a dlouhodobě zaujmout publikum. Jsou filmy, které přetrvávají dodnes, remakují se, protože zájem o ně je pořád stejný, ale pak jsou filmy jako „On ví, že jsi sama“, které takový zájem nebudí, protože jednoduše není moc o co stát. Jen se svezly na tehdy moderní vlně.

 Je to Tom Hanks!

„On ví, že jsi sama“ je sice produktem trendu, ale nutno říct, že slashery byly tak silný trend, že se udržely až do současnosti. „On ví, že jsi sama“ na to nemá, aby dnes více zaujal. Jedná se o film, který hodně ztratil za roky, co je venku, a nic moc v něm silného nezůstalo. A tak víc než cokoli jiného, zaujme skutečnost, že tohle je film, kde se obecenstvu poprvé představil Tom Hanks. Samozřejmě jen ve vedlejší roli.

 Ani k kině není člověk v bezpečí.

Hned na začátku filmu je na zavražděna nevěsta, a to hned na svatební en. Od té chvíle začínáme sledovat Amy Jensen (Caitlin O'Heaney), která se má v dohledné době také stát nevěstou. Asi je jasné, o co v téhle hře půjde. Amy se má stát další obětí vraha, který z nějakého důvodu prahne po nevěstách, které se v jeho představách ale nikdy nemají stát manželkami.

 Vždy je lepší se podívat za sebe.

Americký horor „On ví, že jsi sama“ padá na tom, že od začátku vidíme, kdo je vrah. A je nám celkem jedno, kdo to opravdu je, jaká je jeho osobnost. Prostě vypadá jako nějaký šílenec. To je všechno. Šílený stalker, který bude pronásledovat Amy až do konce, bude vraždit lidi kolem ní, což zákonitě musí vést k finálnímu souboji, kdy to bude kdo s koho. Buď ona, nebo on.

 Jinak může člověk ztratit hlavu.

Snímku „On ví, že jsi sama“ chybí něco, co by ho dělalo skutečně speciálním. Takhle je to jen kopie, která se snažila být podobná „Halloweenu“ a dalším filmů té doby, ale nemá dostatečně dobrou atmosféru a ani dostatečně silného vraha, což je asi největší chyba. U některých scén jsem si říkal, že byl jejich potenciál až trestuhodně promarněn. Jeden zapomenutelný slasher.

 

Hodnocení: 45 %

Hororové filmy (slasher, vrazi)


Přidat komentář