Pán kouzel - Ďáblův kámen (2001)

35%
Do třetice všeho dobrého? Bohužel ne.

 Pán kouzel - Ďáblův kámen

Wishmaster 3: Beyond the Gates of Hell

Kanada, USA, 2001, 89 minut

 

Režie: Chris Angel

Scénář: Peter Atkins s Alex Wright

Hrají:

Jason Connery (Profesor Joel Barash)

A. J. Cook (Diana Collins)

Tobias Mehler (Greg Janson / Michael)

Louisette Geiss (Katie York)

 

A máme tu třetí díl série „Wishmaster“, která v češtině dostala i trochu jiný název, a je známá jako „Pán kouzel“, tedy nikoli jako „Vládce prokletých přání“, jako tomu bylo u prvních dvou dílů. Ono je tohle v české distribuci, hlavně pokud se jednalo o televizní filmy nebo něco, co u nás šlo na kazety, celkem normální, i když to nechápu. Na druhou stranu, český název by skoro evokoval jinou sérii. Kvalitou to rozhodně platí.

Masky zase ujdou.

To, že je každý film v podstatě samostatný a nejde o to, jestli na sebe dějově navazují, jsme si asi celkem zvykli už při druhém dílu. Třetí díl v tomhle nijak nepokulhává. Prostě jde o to, komu se do ruky dostane tajemný kámen, který povede k tomu, že bude osvobozen džin, který bude chtít splnit tři přání. Jde jen o to, že přání nikdy nejsou splněna tak, jak by si jejich mluvčí přáli.

Křesťan nebo hříšník?

Také jsme si docela zvykli na to, že mají filmy velmi povedenou trikovou stránku a že si na tricích dali jejich tvůrci záležet. Jenže se snímkem „Pán kouzel - Ďáblův kámen“ zjistíte, že tohle už také není pravda a že třetí díl byl jejich tvůrci celkem odfláknut a více se jedná o konverzační horor, což zrovna tomuhle tématu ani trochu nesedí. Neděje se zde nic, co by vás dovedlo překvapit.

Že by plakala?

Džin změnil svého představitele a po skvělém Andrew Divoffovi, který prostě měl to potřebné záporácké charisma, nastoupil Jason Connery, který vypadá spíše jako slizký učitel, kterým vlastně je. Pokud se mění do podoby džina samotného, už jej hraje někdo jiný, konkrétně John Novak. Takže ani v tomhle ohledu, tedy v ohledu hlavního záporáka, není film zrovna ono.

A zase docela pěkná maska.

V konečném součtu je snímek „Pán kouzel - Ďáblův kámen“ prostě špatný. Dějově je plytký, nemá čím zaujmout, protože ani ta přání nejsou plněna nějakým zajímavým způsobem, což je docela škoda, protože na tom se dal film ještě zachránit. Ale tvůrci se nato celkem vykašlali. A je to velká škoda. Netvrdím, že mě série uhranula, ale z toho hlavního nápadu se dalo vykřesat více ve větším počtu filmů.

 

Hodnocení: 35 %

Hororové filmy (příšery, béčka)


Přidat komentář