Paranormal Activity: Prokletí (2014)

60%
Jen trochu jiné "Paranormal Actvity", ale v tomhle provedení mi to celkem stačilo.

Paranormal Activity: Prokletí

Paranormal Activity: The Marked Ones

USA, 2014, 84 minut

 

Režie: Christopher Landon

Scénář: Christopher Landon

Hrají:

Andrew Jacobs (Jesse)

Jorge Diaz (Hector)

Molly Ephraim (Ali)

Meredith Eaton (Convina)

 

Snímek „Paranormal Activity: Prokletí“ není přímým pátým pokračováním, jak se dalo očekávat, ale jedná se o snímek, který vychází ze světa „Paranormal Activity“ a využívá stejnou formu hororu jako předchozí filmy. O spin off se jedná hlavně proto, že zde nejsou původní postavy, i když jsou zmiňovány, ale je zde někdo další, kdo byl ovlivněn Katie, případně skupinou čarodějnic, která se nám v sérii odhalila.

Selfie s kamerou.

Formát zůstal nezměněný. Ona je ruční kamera tak trochu obchodní značkou celé téhle série, i když si nejsem jistý, že to má pořád až tak silný efekt, jak si tvůrci myslí. S „Paranormal Activity“ je problém v tom, že je možné se těchto filmů přejíst. A to poměrně rychle. Najednou zjistíte, že tohle je něco, co už jste viděli, že je to vlastně to samé, pořád dokola. Jenže tentokrát se přece jen tvůrci snažili sáhnout kousek jinam.

No jo, mám notebook, a co?

Příběh se odehrává ve čtvrti, kde žijí hlavně Mexičani a ono to i španělštinou dostává trochu jiný náboj. Jesse a Hector jsou kamarádi, co rádi společně blbnou, tedy alespoň do chvíle, než jsou svědky podivných událostí, které se stanou v sousedství, u Any, která je místními obecně považována za čarodějnici. Zprvu se zdá, že se nic moc nezměnilo, jenže pak se najednou Jessemu dějí divné věci a sranda přestává.

Trochu se z toho zpotil.

Film má klasickou gradaci, kdy v úvodu se snaží o to, aby byl trochu vtipný, pobavil. Není to až tak křečovité, jako to bývá, i když logiku v chování těch mladíků nemá moc smysl hledat. Všechno je hlavně na efekt, což je v případě těchto filmů přece jen epiteton. Série „Paranormal Activity“ má smysl právě jen v tom efektu. Musím ale říct, že jsem za to rád, protože já se chci u hororu bát, chci, aby mě mrazilo, a právě to se díky té ruční kameře stále děje.

Tyhle to s vámi nebudou myslet dobře.

Pokud jste viděli nějaký díl série, a je jedno který, snímek „Paranormal Activity: Prokletí“ vás zase tolik nerozhodí. Je to příjemný přírůstek, který není s kvalitou nijak nízko, a musím říct, že se mi zamlouval podobně jako třetí díl. Čtvrtý byl už jen vykrádáním celé série, ale tenhle spin off s jinými postavami docela zaujal. Díky němu si říkám, že série má pořád co nabídnout.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (duchové, mučení, found footage)


Přidat komentář