Přeměna (2016)

50%
Mladý chlapec je šikanovaný, ale sám má zvláštní zálibu.

Přeměna

The Transfiguration

USA, 2016, 97 minut

 

Režie: Michael O’Shea

Scénář: Michael O’Shea

Hrají:

Eric Ruffin (Milo)

Chloe Levine (Sophie)

 

Někteří chlapci to nemají zrovna jednoduché. Nezapadnou do kolektivu a prostě vynikají způsobem, kterým vynikat nechtějí – jsou nuceni být těmi, kdo jsou za otloukánky, musí snášet různá příkoří a mnohdy nemají žádnou cestu ven, protože jsou prostě za divné a nikdo jim nechce pomoct. Anebo ani sami nakonec pomoc nevyhledají a prostě se noří hlouběji do své utrpení.

Prostě jen kamarádi.

Milo je ale jiný chlapec. Tedy není jiný v tom, že je šikanovaný. Je mu čtrnáct let a je černoch. Na první pohled by se mohlo zdát, že tohle je ten problém, ale tohle není rasová problematika. Milo prostě ve třídě nezapadl, nesedl si s ostatními, a tak to snáší. A snáší to i proto, že je opravdu jiný, což se projevuje hlavně v noci, kdy podniká různé výpravy s jediným cílem – chce krev.

Rádi si povídají.

Je to takový zvláštní záliba, jako kdyby byl Milo upír, ale není jím v takové podobě, jak jsme na ně většinou zvyklí. Jak říkám, Milo je jinak celkem obyčejný chlapec, kterému je teprve čtrnáct let. I jeho věk z něj dělá zajímavou postavu, protože to, co vykonává v době, kdy ostatní nejspíš spí nebo paří na počítači, je přece jen velmi odlišné. Pak ale i jeho zasáhne něco, co nečekal – láska.

On má rád odlehlá místa.

Snímek „Přeměna“ je vlastně takovou zvláštní temnou romancí, která má celkem očekávaný vývoj, a to především proto, že od začátku je jasné, jaký je tohle film. Má to být horor. A on to skutečně do jisté míry horor je. I když je nutno říct, že stejně tak je to psychologické drama s prvky thrilleru. Rozhodně nečekejte, že to budou velká jatka, i když pokud dojde na násilí, e velmi dobře provedeno.

Ale ten jeho pohled...

„Přeměna“ je dobře herecky ztvárněný film, kdy především představitelé dvou hlavních rolí, Eric Ruffin jako Milo a Chloe Levine jako Sophie, hrají přesně to, co je potřeba a jejich výkony souzní s tím, jak by se měli mladí v jejich věku chovat. Samozřejmě s určitými odlišnostmi. Snímek na vás působí lehce, spíše vlezle, ale nakonec tu není nic, co by vás vyloženě dokázalo uzemnit, což je škoda.

 

Hodnocení: 50 %

 

Hororové filmy (upíři, děti)


Přidat komentář