Pride and Prejudice and Zombies (2016)

45%
Mnou očekávaný film, který spojuje na první pohled nespojitelné.

Pride and Prejudice and Zombies

USA, Velká Británie, 2016, 107 minut

 

Režie: Burr Steers

Scénář: Burr Steers podle románů Jane Austen a Setha Grahame-Smithe

Hrají:

Lily James (Elizabeth Bennet)

Sam Riley (Mr. Darcy)

Bella Heathcote (Jane Bennet)

Ellie Bamber (Lydia Bennet)

 

Ze snímku „Pride and Prejudice and Zombies“ se nakonec bohužel dostavilo spíše zklamání, i když to pro mě byl jeden z těch očekávaných filmů, kdy jsem doufal, že to bude pěkné béčko, které se nebude brát tolik vážně. Jenže mně právě přišlo, že se snímek bere až moc vážně, že se nedovede uvolnit, a tak z toho nakonec vzniká něco, co je na dobré cestě, ale do cíle se nedostane.

 Dream team.

Samotný nápad je prostě skvělý, a i když jsem nečetl knihu, jen myšlenka toho, že Seth Graham-Smith něco takového vůbec vymyslel, mi přišla naprosto výborná. Co je v souvislosti s Jane Austen naprosto nepředstavitelné? Ano, zombie je rozhodně jedna z takových věcí. Hlavně pro ten úžasný kontrast jsem se na snímek těšil a byl jsem zvědavý, co z něho nakonec vyleze.

 Jedna bojová.

Hned začátek nám dává jasně najevo, že zombie jsou stěžejním tématem celého příběhu. Nacházíme se v austenovské Anglii a pan Darcy je jedním z nejlepších hledačů a zabijáků zombie v zemi. To nám v první scéně také předvede. Efektní, ale moc se mi nelíbilo, že jsou ty zombie hned od začátku dané a že ten svět má se zombie problém. Asi jsem si myslel, že lepší bude jejich postupná integrace do příběhu.

 Před bojem se musí člověk najíst.

Máme tedy austenovskou Anglii a v ní potřebu získat nějaké zkušenosti s bojem proti zombie. Některé dámy se přesunuly do Japonska, aby tam trénovaly, ale Elizabeth Bennet trénovala v šaolinském chrámu, přičemž díky tomu čelí posměškům. Jedna z mála opravdu zábavných scén, které se mi líbily. Pak už jde jen o to nějak napasovat ten základ od Austen na zombie příběh. Překvapivě to celkem funguje.

 Krásný případ pro zubaře.

„Pride and Prejudice and Zombies“ má svoje zajímavé prvky, má i určité kvality, ale nakonec je to prostě jen akční film se zombie, který není nějak zásadně děsivý, ale – a to je problém – není ani zábavný. Scénář je v konečném důsledku plytký, i když samotné propojení nesourodých žánrů celkem funguje. Postavy jsou nudné a nezajímavé a nezachraňuje to ani úchvatná Lena Headey.

 

Hodnocení: 45 %

Hororové filmy (zombie, béčka)


Přidat komentář