První očista (2018)

50%
Tak jaká vlastně byla ta první očista?

První očista

The First Purge

USA, 2018, 98 minut

 

Režie: Gerard McMurray

Scénář: James DeMonaco

Hrají:

Y'lan Noel (Dmitri)

Lex Scott Davis (Nya)

Joivan Wade (Isaiah)

Mugga (Dolores)

 

Docela mě dovedou zarazit komentáře, že snímek „První očista“ je špatný proto, že jsou zde černoši, že zde převládají nad počtem postav bílé pleti. Jak vůbec někdo takhle může uvažovat? Buď chce být člověk na internetu zajímavý a ukázat, jak dovede být nekorektní, anebo jsou mezi námi opravdu pořád hovada, která vidí člověka jiné barvy pleti/pohlaví/vyznání/atp. jako něco méněcenného.

Vlajka jim nepomůže.

Toliko povzdechnutí si nad naší společností, nyní už zpět k filmu, který je součástí už docela nabobtnalé série, jež i s tímto originem čítá celkem čtyři filmy. Navíc se v loňském roce do světa podívala i televizní série, která jen dál rozšiřuje nápad, jenž osobně považuji za skvělý. Prostě dát lidem možnost se beztrestně zabíjet. Jasně, společnost ser tím skutečně nepročistí, ale pořád je to dobrý nápad.

Demonstrace je nezachrání.

Snímek „První očista“ se – celkem logicky – zaměřuje na úplně první očistu, která proběhla. Máme zde tedy nějaké důvody k tomu, proč vůbec byl takto drastický způsobem zvolen, jaké byly prvotní následky a jaké byly první oběti tohoto zajímavého „pokusu“. To, že je zaměřeno na nižší třídu je dle mého zajímavější než zaměření na bohaté, kteří si očistou léčí nějaké svoje mindráky.

Docela cool.

Co je větší problém, tak to je skutečnost, že dějově nemá film „První očista“ moc co nabídnout. Tvůrci si toho byli vědomi, a tak James DeMonaco napsal především scénář, jenž bude akční. A tohle mu vyšlo. Akce je zde skutečně dost, navíc je doplněna i celkem povedeným gore, což jen umocňuje vyznění některých scén. Krev, co zde stříká, vypadá skutečně nepříjemně.

Útěk tady pomůže.

Americký snímek „První očista“ je primárně jen potřebou doplnit nějaké základní informace do série, již jsme začali sledovat ve chvíli, kdy očista už existovala. Místy jsem měkl pocit, že to, co se dělo během první očisty, bylo novější než to, co v následných očistách, ale holt kontinuita není vždy u podobného stylu natáčení (kdy origin je natočený až jako čtvrtý díl) dokonale zachována. Jako akční horor ale film funguje dostatečně.

 

Hodnocení: 50 %

 

Hororové filmy (survival, vrazi)


Přidat komentář