REC 2 (2009)

60%
REC 2 sice částečně zklamal naděje do něj vkládané, přesto se jedná v rámci dnešní horrorové produkce o kvalitní dílko, které nesmí utéct pozornosti žádného horrorového nadšence.

 

Rec 2

Španělsko, 2009, 85 min

 

Režie: Paco Plaza, Jaume Balagueró

Scénář: Paco Plaza, Jaume Balagueró, Manu Díez

Hrají:

Jonathan D. Mellor (Dr. Owen)

Óscar Zafra (Jefe)

Ariel Casas (Larra)

Alejandro Casaseca (Martos)

 

První REC z roku 2007 definitivně vyhoupl Španělsko na špici současné horrorové produkce. Celosvětový úspěch a otevřený konec spolu se slušným scénářem zaručil pokračování, a to jsme tu o dva roky později také měli. Díky hysterii okolo prvního dílu slaví „REC 2“ také úspěch, ale bohužel zdaleka nedosahuje kvalit prvního dílu.

Dva ze tří fracků a hasič, který je díky jedné facce nejsympatičtějším hercem filmu.

Příběh, v prvním díle jen lehce naznačený, se zde rozvíjí velmi nečekaným směrem; a příběh je také to, co „REC 2“ táhne kupředu. Dosud nevídaná kombinace satanského okultismu, zombie horroru a exorcismu je to, čím druhý REC zaručeně překvapí. Vysvětlení událostí prvního dílu je překvapivé, originální a kupodivu nepůsobí uměle. Ovšem další stránky filmu, jako například herci, už za příběhem pokulhávají. Banda zásahové jednotky v čele s tajnůstkářským knězem jsou jedním slovem otravní, nelogicky se chovající nesympaťáci. Garantuji vám, že policajt Larra vás bude po prvních minutách v domě štvát tak, že budete mít chuť film vypnout. Ovšem korunu hereckému obsazení nasadí až hlavní protagonisté druhé poloviny filmu: skupinka tří španělských rozmazlených pubescentů. Od první chvíle na scéně jsem měl chuť jim všem třem nafackovat tak, že by je vlastní matka nepoznala, a neuvěříte, jakou budete mít radost poté, co jeden z grázlů facku opravdu dostane. Prostě a jednoduše, v hlavní roli je haštěřivá hromada Španělů a vy se za chvíli přistihnete, že rozhodně fandíte ďáblovi.

Velmi roztomilá holčička.

Skvělá atmosféra prvního dílu, tvořená částečně například i tím, že herci neznali celý scénář a v některých scénách jsou jejich reakce opravdu spontánní, je v díle druhém tatam a jedná se o čirou akci se spoustou střílení a křiku. Světlými chvílemi jsou lekačky, které nejsou špatné, a příběhové části, např. scéna se zombií za dveřmi a křížkem, kdy se vám začnou kontury příběhu rýsovat jasněji.

Jeden z hlavních hrdinů, konečně v roli sympaťáka.

Asi nemusím připomínat, že se opět jedná o dokumentární kameru, v tomto způsobu natáčení se koneckonců první REC prosadil. Tady už jsme opět u klasicky otravné kamery, ze které za chvíli bolí hlava, jevu tak společného většině „found footage.“ Ačkoliv se musí nechat, že je až na občasné boty stále reálnější než v jiných filmech tohoto typu. A stejně jako v prvním díle, i zde se povedl konec. Sice nepříliš překvapivý, po zkouknutí tří čtvrtin filmu a se znalostí konce prvního REC si dáte jednoduše jedna a jedna dohromady, ale přesto slušný, a samozřejmě otevřený.

Španělský grázlík se nakonec dočká osudu, který mu přejeme od začátku.

„REC 2“ už bohužel není takové překvapení svého žánru, jaké byl díl první, ale přes všechny mé výhrady si Španělsko neutrhlo ostudu a vcelku uspokojivě pokračuje v kolejích vyjetých prvním dílem. A já osobně se už těším na třetí pokračování, která mají přijít do kin v příštím roce. Ano, píši správně „mají:“ režisérská dvojice, podepsána pod prvním a druhým dílem, se rozdělila, a zatímco Jaume Balagueró točí „REC: Apocalypse“, což asi bude přímé pokračování dvojky, Paco Plaza tvoří „REC: Genesis“, což zase vypadá na prequel.

 

Hodnocení: 60%

 

Hororové filmy (zombie, vědci, found footage)


Přidat komentář