Resident Evil: Rozklad (2008)

70%
"Resident Evil" má co nabídnout jak v hrané podobě, tak i v té animované, což představuje právě snímek "Resident Evil: Rozklad".

Resident Evil: Rozklad

Biohazard: Degeneration

Japonsko, 2008, 97 minut

 

Režie: Makoto Kamiya

Scénář: Shotaro Suga

Dabují:

Paul Mercier (Leon S. Kennedy)

Alyson Court (Claire Redfield)

Laura Bailey (Angela Miller)

Roger Craig Smith (Curtis Miller)

 

Jestli si série „Resident Evil“ někdy zasloužila nějaké vhodné pokračování, myslím, že ho našla právě ve filmu „Resident Evil: Rozklad“. Nejedná se o standardní pokračování, které by navázalo na Andersonův film, ale je to animovaný snímek. I když v tomhle případě hovořit o animovaném snímku přece jen není plné docenění toho, jak je film „Resident Evil: Rozklad“ vytvořen. Jedná se o japonský horor a japonská 3D animace je přece jen pořádně daleko. Ani nevadí, že ti jejich lidé ve filmech vypadají pořád jako manga postavy z jejich komiksů a klasických 2D anime.

Hlavně se dobře bránit.

„Resident Evil: Rozklad“ je snímek o tom, že vypukla epidemie a Racoon City je zničeno. Jenže epidemie se nezastavila a chce se šířit dál. Také aby ne, když k tomu má tak dobré předpoklady. Stačí jedno kousnutí a virus se může rozvinout v dalším těle, z něhož udělá zombie. Lidé se snaží hrozbu zastavit a dokonce se zdá, že budou mít i protilátku, ale samozřejmě, že nic není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá.

Docela kočka.

V hlavních rolích filmu „Resident Evil: Rozklad“ jsou postavy, které jsou dobře známé hráčům herní série „Resident Evil“, nebo „Biohazard“, jak je hra původně uváděna v Japonsku – odtud také původní název filmu „Biohazard: Degeneration“. Těmi známými postavami jsou Leon S. Kennedy a Claire Redfield, kterou s tváří Ali Larter známe i my, kdo jsme s hrou neměli pořádně tu čest. Leon se objevil filmově zatím pouze ve snímku Resident Evil: Odveta, ale je dobře známé, že Paul W. S. Anderson ve své hrané sérii příliš původní hru nectí a bere si z ní jen to, co se mu hodí a co se mu líbí a kdy mu zlíbí.

Tahle má taky jiskru v oku.

Výhodou snímku „Resident Evil: Rozklad“ je, že není třeba nějak zásadně vědět, co se stalo dříve. Ve filmu je docela dost řečeno a pak už jde jen o příběh, který je přímo prezentovaný. A tak budete svědky toho, jak se lidé snaží zabránit šíření virusu, uvidíte i ty, co na tom stále chtějí něco trhnout, ale hlavně budete svědky toho, jak se lidé snaží přežít. Právě to, přežití, je tím nejdůležitějším. Někdy přežití za každou cenu, někdy prostě jen snaha dostat se někam, kde bude alespoň chvíli bezpečí. Jenže kde chcete najít bezpečí ve světě, který se hroutí? Existuje nějaké bezpečné místo?

Tak jsem řekla, že seš tlustej skrček, a co? Je to pravda.

„Resident Evil: Rozklad“ skutečně obstojí jako samostatný film a myslím, že svou vizuální stránkou dokáže ohromit. Nenajdete příliš velký rozdíl mezi tímto filmem a jeho pokračováním „Resident Evil: Zatracení“. Oba jsou vizuálně skvělé, ale myslím, že příběhově je zajímavější právě „Resident Evil: Rozklad“. Bavil jsem se u snímku o něco víc, navíc mě svým vizuálem skutečně odrovnal. Na podobné filmy by se měli Japonci zaměřit a ukázat tak Američanům, že ti nemají jako jediní patent na úžasnou animaci.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (zombie, příšery, survival, vrazi)


Přidat komentář