Rites of Passage (2012)

20%
Některé filmy ve vás zanechají mnoho pocitů, přemýšlíte o nich, rozebíráte je. Snímek "Rites of Passage" rozhodně není jedním z nich.

 

Rites of Passage

USA, 2012, 103 minut

 

Režie: Peter W. Iliff

Scénář: Peter W. Iliff a Rick Halsey

Hrají:

Wes Bentley (Benny)

Kate Maberly (Dani)

Ryan Donowho (Nathan)

Travis Van Winkle (Hart)

 

„Rites of Passage“ by se dalo nazvat jako „Rituály přijímání“ nebo „Rituály přijetí“, ale zase tolik na tom nezáleží, protože o nějaké rituály tady zase tak moc nejde. Sice již od začátku jsme svědky nějaké magie, nebo alespoň snahy o ni, ve filmu se vyskytnou divné znaky, které si většinou spojujeme s něčím, čemu nerozumíme, ale že by se zde jednalo o nějaké opravdové čarování, o tom se skutečně mluvit nedá. Prostě je to jen divná vyvražďovačka, která má tak příjemné hrdiny, že vám bude líto, jak pomalu umírají.

Té krve už je trochu moc na to, aby byla v pořádku.

Benny je trochu divný týpek. Takový ten, co se s ním baví tak jeden člověk, který ho má za super kamaráda, ale ostatní si o něm myslí, že je jednoduše divnej. Není se ani čemu divit. Tenhle mladík se totiž vyžívá v minulosti poměrně dávné a zajímají ho určité obřady. Nic tak strašného by se nedělo, kdyby jeho bratr nevzal své kamarády a svého učitele na ranč, kde si chtějí užít pár dní volna. Trocha drog, hodně alkoholu, vůbec neuškodí, když u toho bude i učitel. Všechno se vyvíjí od začátku špatně, protože Benny zrovna ve chvíli, kdy skupinka přijíždí, v nedalekém polorozpadlém skleníku zabije dívku, kterou si chtěl vybrat jako svou „nevěstu“.

Tichá domácnost.

Pozor! Film je však ještě zamotanější, protože nám do děje vstupuje jedna zásadní postava. Tou postavou je Delgado, kterého si očividně s chutí zahrál Christian Slater. Je to vyšinutý magor, který vám od první chvíle bude nesympatický, což je další problém. Vytvořit ikonického zabijáka, to vůbec není žádná sranda. Kdejaký cvok to prostě být nemůže, což platí právě v případě Delgada, který moc nemá čím zaujmout.

Není zrovna z nejnormálnějších.

Ve filmu se nám tedy na jednom místě objevují dva šílenci. Delgado, který prahne po pomstě za nějakou křivdu, kterou podle všeho spáchal některý ze studentů. Pak je tu Benny, který ve snaze nalézt svou vysněnou ženu, neváhá sem tam někoho zabít, i když v jeho případě to většinou vypadá jako hodně blbá náhoda. Delgado mu dost vydatně pomáhá a nakonec by to celé mělo skončit v pořádně krvavém masakru. A když ne, tak alespoň v pořádném masakru nudy.

Vypadá to na nějaký rituál.

„Rites of Passage“ je vlastně teen hororem o mladých lidech, kteří se pořád chovají stejně hloupě. Pořád jsou tu nerdi, co se cítí ublížení, namachrovanci, co jsou tupci, holky, co rády ukážou prsa a možná i víc. Žánr slasher už se prostě nikam nevyvíjí a pořád se kopíruje to, co už bylo několikrát natočeno. Že by skutečně už od 80. let nedošlo a nemělo dojít k žádnému pokroku?

 

Hodnocení: 20%

Hororové filmy (slasher, vrazi, satan)


Přidat komentář