Sabrina (2018)

40%
Indonéský horor s panenkou? Zklamal...

Sabrina

Indonésie, 2018, 113 minut

 

Režie: Rocky Soraya

Scénář: Rocky Soraya, Riheam Junianti a Fajar Umbara

Hrají:

Luna Maya (Maira)

Christian Sugiono (Aiden)

Sara Wijayanto (Laras)

Jeremy Thomas (Raynard)

 

Když u hororové snímku nevíte coby, samozřejmě sáhnete po tom, co je trendy. A je jedno, v jaké zemi se nacházíte, protože dneska se díky službám jako Netflix stejně můžete dostat do celého světa. Netflix vám zaplatí malou částku a vy jste spokojeni, že se vaše dílo dostane v podstatě k celému světu. Myslím, že podobně to bylo se snímkem „Sabrina“. Anebo mají tvůrci u Netflixu konexe.

To je ale hnusná panenka.

Jedná se o indonéský film, kde by se – alespoň podle plakátu a jména filmu – měla v hlavní roli nacházet nějaká loutka. Fajn, proč ne, třeba to bude natočeno nějakým specifickým způsobem vzhledem k reáliím a mytologiím, které jsou typické pro Indonésii a nikoli pro zbytek světa. Jo, jenže tady člověk narazí na první problém. Tvůrci chtěli točit film pro Ameriku.

Vážně odporná.

Na snímku „Sabrina“ jsou indonéští jen herci, a to navíc ne všichni. Jinak je to kombinace trochu indického hororu, kdy se hodně dbá na výpravu, což je hezké, klasického asijského hororu, tedy hororu duchařského, kdy sem tam máte až moc pocit, že koukáte na něco jako „Nenávist“, a do toho jsou vrženi ještě něco jako místní paranormální vyšetřovatelé. A co že je s tou panenkou? Ta má jen přitáhnout fandy, nic jiného.

A umí nadělat neplechu.

Horor „Sabrina“ je jednoduše řečeno moc velký guláš, u kterého se tvůrci navíc rozhodli dodržet indickou stopáž, což znamená, že tenhle snímek má téměř dvě hodiny. A to je na horor trochu moc, hlavně když v hlavní roli nemáte někoho jako je Vera Farmiga a Patrick Wilson, kteří jako vyšetřovatelé skutečně dovedou utáhnout i dvouhodinoví film. A taková herci tu bohužel nejsou.

A je jich víc!

Indonéský horor „Sabrina“ by mohl být fajn ukázkou toho, jak se v Indonésii točí horor. A že Indonésané filmy točit umí, i když dokazují to především v akčním žánru. Nakonec se ale „Sabrina“ prezentovala jen jako snaha natočit horor pro americké a případně evropské publikum, které je na americké filmy také zvyklé. A vyšlo z toho něco, co je zdlouhavé, nudné a má jen velmi málo skutečně dobrých momentů. Ale pár jich má. Jen si na ně musíte počkat.

 

Hodnocení: 40 %

 

Hororové filmy (duchové)


Přidat komentář