Scum of the Earth (1963)

70%
Herschell Gordon Lewis se pustil do dramatu o nahotě bez nahoty.

Scum of the Earth

USA, 1963, 73 minut

 

Režie: Herschell Gordon Lewis

Scénář: Herschell Gordon Lewis

Hrají:

William Kerwin (Harmon Johnson)

Allison Louise Downe (Kim Sherwood)

Lawrence J. Aberwood (Lang)

Sandra Sinclair (Sandy)

 

Tak se Herschell Gordon Lewis s tou nahotou pustil konečně do něčeho vážnějšího a ukázal, že nejen komedie by mu šla. No, ve skutečnosti ukázal, že ona mu ta komedie zase tolik nejde a že dramatická linka mu jde mnohem lépe. I když je snímek „Scum of the Earth“ místy celkem naivní a herecky ne zrovna přesvědčivý, tak je to pořád jeden z nejlepších filmů, které v počátcích své kariéry natočil.

 Nechala se moc snadno přemluvit.

Snímek se točí kolem jedné mladé dívky, která je dostatečně naivní na to, aby se nechala ukecat k tomu, že nafotí nějaké snímky. Samozřejmě, že fotografové, kteří si ji vyhlédli, nejdou jenom po tom, aby fotili její nohy, ale postupně jí začnou přemlouvat, že by to chtělo odhalit i víc. A ona to udělá, ať už z naivity, anebo prostě proto, že neví, co v danou chvíli provádí. Fotografové ji vyfotí nahoře bez.

 A oni věděli, co chtějí.

Dívka si uvědomí svou chybu velmi záhy a raději by to vzala zpátky, ale místo toho se začíná propadat hlouběji a hlouběji, protože je prostě moc mladá, moc hloupá a moc se nechá ovládat, ať už přímo lidmi, anebo tím, co by si lidé, především pak její otec, mohli pomyslet. Tenhle film musí logicky končit tragicky, ale je otázkou, kde se ta tragédie projeví. Až tak se mi závěr nezamlouvá, podle mě je až příliš idylický, ale přesto je v něm pořád tragičnost, což snesu.

 Za naivitu se platí.

I když se jedná o film, který se zaměřuje na erotické fotografie, ve skutečnosti zde žádnou nahotu nečekejte, jen sem tam nějakou tu sexy pózu. Od Herschella bych čekal něco trochu jiného, ale nakonec se mi ta střídmost líbí a do popředí se dostává příběh, který sice není nějak extra originální, ale díky některým prvkům – například detaily – vyznívají určité scény skutečně silně a gradují napětí, případně děsivost.

 Hrdina, nebo hajzl?

„Scum of the Earth“ skutečně patří k tomu nejlepšímu, co Herschell Gordon Lewis na začátku své kariéry natočil a vůbec nevadí, že v tomhle filmu chybí nahota. Tohle je příběh o tom, jací jsou lidé, po čem jdou a jak se před ničím nezastaví. Není to příběh, který by byl extra brutální, ale má v sobě onu destruktivní linku, která se v závěru projeví naplno. Tohle mě od Herschella zase jednou pořádně bavilo.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (béčka)


Přidat komentář