Sestra (2018)

40%
Jeptiška ze série "V zajetí démonů" se vrací.

Sestra

The Nun

USA, 2018, 96 minut

 

Režie: Corin Hardy

Scénář: Gary Dauberman a James Wan

Hrají:

Demián Bichir (Otec Burke)

Taissa Farmiga (Sestra Irene)

Jonas Bloquet (Frenchie)

Bonnie Aarons (Sestra)

 

Nevím, proč se film jmenuje „Sestra“, což prostě zanikne, kdyby se jmenoval „Jeptiška“, znělo by to trochu lépe, ale to je jedno, distributoři se holt rozhodli pro tenhle název, teď už se s tím moc dělat nedá. Předpokládám, že nějaký důvod k tomu měli. K nám se i tak dostal film o jeptišce, kterou budeme dobře znát díky filmům „V zajetí démonů“, kde se poprvé objevila a sklidila úspěch.

Hodná jeptiška.

Není se čemu divit, že jeptiška jako démon zaujala. Jasně, v hororu to není vůbec nic nového, naopak, je to celkem známá skutečnost a postava jeptišky se v hororu již objevila nesčetněkrát. Nevím proč, ale nejvíce to jeptiškám sluší v italských filmech. Asi i proto, že většinou byla jejich přítomnost spojena s erotikou, což je prostě něco, co se mi z nějakého důvodu líbí. Asi nějaký lehký fetiš.

A zlá jeptiška.

Ve filmu „Sestra“ o nějaký fetiš nejde, prostě jde o to, že je zde klášter v Rumunsku, kde se dějí trochu zvláštní věci. A tak jsou na místo posláni dva vyslanci Vatikánu, otec Burke (Demián Bichir) a sestra Irene (Taissa Farmiga). On je kněz s trochu temnější minulostí, ona je sestra, která zase tolik nedá na tradice a skoro by se o ní dalo hovořit jako o pokrokové ženě.

Otec a zlá jeptiška.

Společnými silami pak mají zjistit, co se to v rumunském klášteře děje divného. A že tam je toho divného docela dost. Možná až příliš. Tvůrci, místo toho, aby se vydali cestou atmosféry, sázejí místy spíše na efekty a toho, že těch démonů, příšer nebo prostě duchů je tam docela dost a jejich aktivita je krvavá. Překvapivě, i když mám v hororu krev rád, tady by mi více sedla dobrá atmosféra, kterou mám ještě raději.

Modlení asi moc nepomůže...

Americký snímek „Sestra“ je pro mě spíše zklamáním. Místo, aby se hrálo na atmosféru, která by tu mohla být hodně hutná, nakonec se spíš hraje na dojem z toho, jak bude zobrazované působit. Jako kdyby film chtěl být spíše spektákl než dobrý horor, což mi přijde jako škoda. A najednou máte pocit, že t, co sledujete, už jste viděli jinde a že to vlastně ani moc nápadité není.

 

Hodnocení: 40 %

 

Hororové filmy (duchové, příšery)


Přidat komentář